Dania jednogarnkowe

Jak zrobić kluski śląskie – krok po kroku

kluski śląskie

Za ziemniakami „z wody” czy pure nie przepadam. Co innego frytki czy kluski śląskie! Są tak proste w wykonaniu składają się tylko z ziemniaków.

Składniki:

  • ziemniaki – dowolna ilość
  • skrobia ziemniaczana
  • 1 jajo
  • sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki należy wymieszać ze skrobią w stosunku 3: 1 czyli na każde trzy części ziemniaków przypada 1 część skrobi. Dla początkujących proponuje posłużyć się miską.

1. Ziemniaki równo uklepać w misce.

2. Nożem podzielić masę na 4 równe części. Wyjąć jeden kawałek i wyłożyć go na pozostałe 3 części i wyrównać. Dzięki temu otrzymujemy 3 równe części rozdrobnionych ziemniaków.

3. W pustą część wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Tak otrzymaliśmy proporcje w stosunku 3:1.

Jeśli już odmierzyliśmy odpowiednią część skrobi, dodajemy jajko i możemy zagnieść ziemniaki na gładką masę. Wodę zagotować w garnku. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Przepis bierze udział w akcji:

11 Comments

11 Comments

  1. Malina z Olsztyna

    15/12/2013 at 10:20

    Zrobilam nastepne,mniejsze ale rownie smaczne.Bardzo dobry i prosty przepis.Podgrzewane sa super smaczne.

  2. Malina z Olsztyna

    03/12/2013 at 17:42

    Smaczne bardzo.Ja ugotowalam ziemniaki obrane bo chcialam zrobic kopytka ale zdecydowalam sie na te kluski.Czy to ma znaczenie w mundurkach czy bez??Szybko sie robi,zeby zrobic ladne dziurki najpierw wsadzalam palec w make a potem w kulke, to sie masa nie kleila do palca.Podalam z podsmazonym boczkiem a moja Mama mowi „oooo pyzy zrobilas”..Przypomnialam sobie ze u nas w domu to sie pyzy z dziurka nazywalo.Jak na pierwszy raz poszlo mi super.Nastepne beda mniejsze i bardziej ksztaltne a do boczku czy sloniny musze dodac troche smazonej cebulki.Tak

  3. Ela

    09/10/2013 at 10:55

    Dziękuję za przepis:) Zawsze kupowałam gotowe kluski. Dziś odważyłam się zrobić wg. Twojego przepisu no i udało się:) Wyszły pyszne, mięciutkie – poprostu rozpływaja się w ustach. Stronę dodałam do ulubionych:) Pozdrawiam.

  4. hanys

    08/08/2013 at 09:45

    witam
    orginalne śląskie kluchy nie zawierają jajka, wszystko co potrzeba to ziemniaki, skrobia ziemniaczana i sól;)
    inna sprawa, sposób dozowania skrobii jest poprawny, natomiast nie piszesz co z „wyjętą” ćwiarką? wychodzi na to że do wyrzucenia? Proporcje są oczywiście 4/1 a wyjęta ćwiartka służy jedynie temu żeby uzyskać miarkę na skrobię, po czym te ziemniaki dodaje się z powrotem do masy.Pozdrawiam i powodzenia, naprawdę nic trudego, pod warunkiem że gotujące się kluski mieszamy od czasu do czasu nie dopuszczając do rozgotowania na papkę…:(
    pozdrawiam :]
    ps. przyznam że Twoje wyglądają apetycznie, a jajko dodaje kluchom „sprężystości” co może być atutem ;))

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/08/2013 at 23:58

      A napisałam co zrobić z wyjętą częścią: „Wyjąć jeden kawałek i wyłożyć go na pozostałe 3 części i wyrównać.” Czyli aby proporcje były zachowane odjęte ziemniaki trzeba rozłożyć na pozostałych.
      Jestem smakoszem wszelkiego rodzaju klusek, a śląskie lubię szczególnie. O ile sobie dobrze przypominam, to chyba kiedyś nie dodałam jajka i tak jak napisałeś/łaś z jajkiem są bardziej sprężyste.
      Pozdrawiam :)

  5. Katarzyna Kralewska-Walaszek

    10/10/2012 at 13:45

    a gdzie jajko?? u mnie się dodaje jeszcze jedno jajko…

  6. Pingback: Ratatouille z kluskami śląskimi czyli genialnie prosty i smaczny obiad! : Jak Po Maśle

  7. Evita07

    27/08/2012 at 14:06

    Robie tak samo.Uwielbiam kluchy mmm :)

  8. gorzkaczekolada.blogspot.com

    27/08/2012 at 11:49

    uwielbiam kluski śląskie, dobre są także odsmażone:D

  9. Whiness

    27/08/2012 at 08:46

    Świetny post ;) Mi zawsze wychodziły rozpadające się ‚gluty’. Dzięki temu opstowi chyba w końcu wyjdą dobre :)
    http://www.relishingmeals.blogspot.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top