Home Okazjonalna Dania jednogarnkowe Gulasz z papryką i makaronem penne

Gulasz z papryką i makaronem penne

2 min read
2
0

Dziś na obiad gulasz. Niezwykle sycący i pyszny! Bardzo lubię takie dania jednogarnkowe. Robi się je niezwykle szybko, a smaku nawzajem się uzupełniają, a uduszone mięso jest kruche.

Składniki dla 2-3 osób:

  • makaron penne (u mnie Barilla)
  • 400 g karkówki lub schabu
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • chilli
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Cebulę siekamy, smażymy ze szczypta soli na rumiano. Przekładamy do garnka w którym będziemy wszystko dusić.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy aż się lekko podpieką. Dodajemy do cebuli.

Makaron ugotować al dente.

Mięso myjemy, kroimy i smażymy na oliwie. Wlewamy szklankę wody, mieszamy i chwilę gotujemy. Przelewamy wszystko do cebuli i pieczarek. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. W przypadku gdy woda wyparuje, dolać pół szklanki. Od czasu do czasu mieszać.

Obie papryki pokroić w kostkę i w trakcie duszenia dodać do gulaszu. Gdy mięso będzie już prawie gotowe dodać rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, chili, sól i pieprz. Wymieszać i dusić jeszcze 5 minut.

Podawać polane lub wymieszane uprzednio z makaronem.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

2 komentarze

  1. Ania

    13/10/2012 at 22:33

    Świetny przepis, z makaronem penne, ten gulasz musiał być pyszny:)

    Reply

  2. Karolina

    07/10/2012 at 03:40

    Mmmmmniam….

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…