Home Okazjonalna Grill Szklarniowe ogórki małosolne

Szklarniowe ogórki małosolne

1 min read
0
0

W tym roku mam prawdziwe zatrzęsienie ogórków w naszym tunelu. Plony są tak obfite, że obdzieliliśmy już rodzinę i przyjaciół, a nadal nie wiemy co z resztą zrobić. Wpadłam na pomysł zrobienia ogórków małosolnych. W tym celu długie ogórki przecięłam na 3 części i ułożyłam w dużym słoju.

Przepis jest uniwersalny dla ogórków małosolnych.

Składniki:

  • korzeń chrzanu
  • baldachimy i gałązki świeżego kopru
  • kilka ząbków czosnku

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 1 stołowa łyżka soli

Moje ogórki przecięłam, aby zmieściły się w słoju, następnie dodałam wszystkie składniki. Do zalewy użyłam przefiltrowanej w dzbanku Brita, a następnie przegotowanej wody. Sól należy dokładnie rozpuścić i jeszcze ciepłą, a nawet gorącą zalewę można wlać do słoja. Aby przyspieszyć kiszenie, ustawiłam swoje ogórki na parapecie wschodniego lub południowego okna.

  • ogórki małosolne

    Przepis na ogórki małosolne

    W zasadzie przepis na ogórki małosolne niczym się nie różni od receptury od na ogórki kisz…
  • kiszone ogórki

    Ogórki kiszone w słoikach

    Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, dlatego postanowiłem, że przygotuję przepis z wykorzystan…
  • Papryka konserwowa – tradycyjna

    Lato się kończy a wraz z nim zaczynamy przygotowywać się na nadejście zimy. Wiąże się to z…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Grill

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…