Home Okazjonalna Dania mięsne Roladki z indyka i bakłażana w sosie tzatziki

Roladki z indyka i bakłażana w sosie tzatziki

4 min read
2
0

Postanowiłam, że dzisiaj na warsztat wezmę bakłażan. Zapewne część z Was zastanawia się co to za warzywo i z czym to się je. Dotychczas bakłażany przygotowywałam w postaci wydrążonych połówek (łódek) z nadzieniem. Tym razem chciałam podejść inaczej do tematu. Zdecydowałam, że zrobię roladki z bakłażana z indykiem.

Bakłażan idealnie nadaje się do zwijania w ruloniki, ponieważ posolony puszcza sok i staje się miękki i soczysty. Dzięki temu mięso pieczone w rulonikach z bakłażana nie wysycha na wiór. Całość podawana w zestawie z orzeźwiającym i aromatycznym sosem tzatziki, to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia.

Składniki roladek z indyka i bakłażana

  • 2 bakłażany
  • 800 g filetu z indyka
  • pomysł na kurczaka w rozmarynie Winiary
  • 1 czerwona papryka
  • papryka słodka
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sos tzatziki:

  • 1 jogurt naturalne gęsty (mały)
  • 2 ogórki gruntowe
  • koperek
  • czosnek
  • sól
  • biały pieprz

pomysł na kurczaka w rozmarynie i ziołach

Oto jak zrobić roladki z indyka i bakłażana:

Fileta z indyka opłucz i włóż do woreczka „pomysłu na”. Wsyp przyprawę, obróć mięsem kilka razy, aby przyprawa dobrze przyległa i schowaj do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Rozgrzej piekarnik i zapiekaj mięso 50 minut w 180º C. Po upieczeniu mięso nieco ostudź i pokój nożem na plastry, a następnie na paski.

Wskazówka: jeśli masz mniej czasu na przygotowanie roladek, możesz mięso podsmażyć na oleju, a następnie krótko udusić.

pomysł na pieczony indyk woreczek

Paprykę opłucz, wydrąż gniazdko nasienne i pokrój w paski.

Bakłażana umyj i pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Natrzyj solą z obu stron i odstaw na kwadrans lub dwa, aż puści sok. Opłucz plastry bakłażana i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster posyp słodką papryką i układaj po pasku indyka i papryki. Zwijaj od węższej części ku szerszej.

Roladki układaj obok siebie w wysmarowanej olejem formie. Roladki skrop oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzej i piecz 30 minut w 180º C. W tym czasie przygotuj sos.

bakłażan

roladki z indyka i bakłażana

Jak zrobić sos tzatziki

Ogórka zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj do jogurtu, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.

Przygotowanym sosem polej roladki.

Roladki z bakłażana z indykiem są bardzo soczyste i sycące. Sos podkreśla smak indyka, a całość smakuje po prostu wspaniale!

pieczony indyk

roladki z indyka i bakłażan

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania mięsne

2 komentarze

  1. Natalia

    13/08/2015 at 14:15

    Nie zaglądałam do Was bardzo długo, a jeśli już to tylko na chwilkę po jakiś przepis, a tu dzisiaj poświęciłam chwilę i proszę, same zmiany !
    Przede wszystkim gratuluję pociechy ! Niech Wam rośnie zdrowo i i daje mnóstwo radości, a rodzicielstwo nakręci Was tak jak mnie ;) (tak, ja też zostałam w tym roku mamą :D) ah, i dużo sił, bo bycie rodzicem nie zawsze jest takie proste.
    Poza tym wygląd bloga, nowe filmy i drugi blog – WOW,WOW,WOW !

    Właśnie jutro lecę po bakłażana i robię te roladki bo wyglądają obłędnie.

    Pozdrawiam Was serdecznie.

    Reply

  2. Natalia

    23/07/2015 at 17:58

    zrobię takie mojemu Piotrusiowi w sierpniu mmm :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…