Dania mięsne

Pieczony kurczak na butelce piwa

kurczak w panierce

Pieczony kurczak w całości kojarzy mi się z oficjalnym spotkaniem towarzyskim, czy uroczystością w większym gronie.  Kurczak pieczony na butelce prezentuje się znakomicie, a jego przypieczona skórka palce lizać. Butelka „trzyma” kurczaka w pionie, a zawarte w niej piwo reguluje wilgotność w trakcie pieczenia. Z kurczaka topi się tłuszcz, zmacerowana i upieczona skórka przypieka, mięso jest chrupkie, a kości łatwo odchodzą od reszty. Porcja kurczaka 2 kg z pewnością wyżywi kilkuosobową rodzinę.

Składniki:

  • tuszka kurczaka – ok. 2 kg
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • 0,5l piwa jasnego

Kurczaka umyć, odciąć szyję, osuszyć tuszkę. Olej, paprykę w proszku i przyprawę uniwersalna połączyć i wymasować nią kurczaka i schłodzić (najlepiej na noc) co najmniej 2 h.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Butelkę piwa wymoczyć w wodzie, odkleić etykiety, wytrzeć do sucha. Otworzyć piwo, odlać około szklankę, na butelkę nadziać kurczaka.

Kurczaka piec 2 h w temperaturze 180 stopni C, od czasu do czasu polewając odlanym do szklanki piwem. Na niektórych blogach czytałam, że piwo w trakcie pieczenia buzuje i wylewa się na kurczaka, ja niczego takiego nie zaobserwowałam.

 Propozycja podania (z pieczonymi ziemniakami i surówką):

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top