Home Okazjonalna Dania mięsne Pieczony kurczak na butelce piwa

Pieczony kurczak na butelce piwa

2 min read
0
0

Pieczony kurczak w całości kojarzy mi się z oficjalnym spotkaniem towarzyskim, czy uroczystością w większym gronie.  Kurczak pieczony na butelce prezentuje się znakomicie, a jego przypieczona skórka palce lizać. Butelka „trzyma” kurczaka w pionie, a zawarte w niej piwo reguluje wilgotność w trakcie pieczenia. Z kurczaka topi się tłuszcz, zmacerowana i upieczona skórka przypieka, mięso jest chrupkie, a kości łatwo odchodzą od reszty. Porcja kurczaka 2 kg z pewnością wyżywi kilkuosobową rodzinę.

Składniki:

  • tuszka kurczaka – ok. 2 kg
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • 0,5l piwa jasnego

Kurczaka umyć, odciąć szyję, osuszyć tuszkę. Olej, paprykę w proszku i przyprawę uniwersalna połączyć i wymasować nią kurczaka i schłodzić (najlepiej na noc) co najmniej 2 h.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Butelkę piwa wymoczyć w wodzie, odkleić etykiety, wytrzeć do sucha. Otworzyć piwo, odlać około szklankę, na butelkę nadziać kurczaka.

Kurczaka piec 2 h w temperaturze 180 stopni C, od czasu do czasu polewając odlanym do szklanki piwem. Na niektórych blogach czytałam, że piwo w trakcie pieczenia buzuje i wylewa się na kurczaka, ja niczego takiego nie zaobserwowałam.

 Propozycja podania (z pieczonymi ziemniakami i surówką):

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania mięsne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …