Home Okazjonalna Dania mięsne Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach

2 min read
3
0
kurczak w pomarańczach

Na kurczaka duszonego w pomarańczach miałam ochotę od dawna. Bardzo łatwy przepis znalazłam na opakowaniu cukru trzcinowego. Jego oryginalna nazwa to „Glazurowane nóżki kurczaka”. Sos jest słodki i kwaskowy, ale delikatny. Bardzo lubię kurczaka podanego w ten sposób. Do tego surówka i lubiany przez domowników ryż.

Niezbędne składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego  Dark Muscovado
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól

 

Marynata do kurczaka

Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i wymieszać z musztardą i cukrem, aż się rozpuści. Na kurczaku wykonać nacięcia. W moim sklepie nie było podudzi, dlatego kupiłam całe udka i zdjęłam z nich całą skórę. Marynatą zalać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc.

kurczak w pomarańczach 4

Na patelni rozgrzać olej. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć i każdej strony, następnie zalać marynatą i dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

kurczak w pomarańczach 4

Gdy marynata odparuje, uzupełnić niewielką ilością wody. Doprawić mięso solą i pieprzem. Drugą pomarańczę obrać, tak aby nie było błonek. Pokroić.

kurczak w pomarańczach

Dodać pomarańczę pod koniec duszenia, tak by się podgrzała, ale nie rozpadła. Mięso podawać polane sosem i z kawałkami ciepłych pomarańczy.

kurczak w pomarańczach 4

Moje mięso podałam z ryżem oraz surówką.

kurczak w pomarańczach 4

  • kurczak w pomarańczach

    Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

    Ostatnio nie miałam pomysłu na obiad, a chciałam zjeść coś co nie będzie leżeć na wątrobie…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania mięsne

3 komentarze

  1. Natalia

    29/01/2014 at 17:32

    Gdyby u mnie w domu takie rzeczy jadali – zrobiłabym chętnie. A tak muszę sobie poczekać aż pójdę na swoje. Zdziwiło mnie że bez skórki – ja uwielbiam skórke jak jest podsmażona. Mój Piotrek zawsze skórkę ściąga i mi oddaje :)

    Reply

  2. Katarzyna Dzierżęga

    23/01/2014 at 17:20

    wyglądają ciekawie :) lubię połączenia mięsa z owocami

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/01/2014 at 20:17

      Ja też. Podobnie schab z żurawiną. Pycha!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…