Dania mięsne

Ćevapčići

cevapcici

 

Dziś kuchnia bałkańska. Ćevapčići to takie insze kotlety mielone. Co je różni? Ćevapčići są zrolowane w formie małych kiełbasek, a mięso wymieszane z suszoną papryką i innymi przyprawami. Pierwszy raz je jadłam w Niemczech i były przygotowane przez rodowitą Chorwatkę. Od tamtej pory zakochałam się w nich bez pamięci.

Dziś proponuję Ćevapčići z przyprawą Kotany.

Na 3-4 porcję potrzebujemy:

  • przyprawa Kotany Cevapcici
  • 600-700 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki

Mięso wymieszać z całą zawartością torebki przyprawy do Cevapcici. Czosnek rozgnieść w prasce i wymieszać z mięsem, na koniec dodać mąkę i uformować „kotlety” na kształt małych kiełbasek.

Cevapcici można smażyć lub grillować. Ja akurat smażyłam w rondlu z powłoką ceramiczną (TVS Bianca, Ø 20cm) bez kropli oleju. Na średnio rozgrzaną powlokę położyłam ruloniki mięsa i smażyłam z 4 stron na małym palniku. To był debiut rondla z powłoką ceramiczną w mojej kuchni, ponieważ na co dzień używam naczyń ze stali nierdzewnej. Muszę przyznać, że Cevapcici usmażyły się znakomicie. Mięso mielone z łopatki wieprzowej nie należy do najchudszych i całe szczęście bo „kotlety” smażyły się same. Dzięki powłoce ceramicznej absolutnie nic się nie przykleiło. Białe dno ułatwia sprawę, bo widać jak wycieka tłuszcz i łatwiej dozować przyprawy. Rondel przeszedł moje oczekiwania. Szczerze go polecam i szykuję się do kupna patelni, również Bianco.

Danie można podawać z grillowanymi ziemniakami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Ja zdecydowałam się na zieloną sałatę oraz kaszę jęczmienną.

 

2 Comments

2 Comments

  1. Piotr Frączewski

    16/04/2013 at 09:23

    Fajne :) Polecam, Piotr Frączewski!

  2. Pingback: Danie z Sajgon : Jak Po Maśle

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top