Home Okazjonalna Dania mięsne Boczniaki z kurczakiem w sosie śmietanowym

Boczniaki z kurczakiem w sosie śmietanowym

1 min read
3
0
boczniaki w sosie śmietanowym

Boczniaki to bardzo smaczne grzyby. Można je kupić w supermarkecie albo wyhodować samemu na gotowym podłożu. Ja akurat dostałam już wyhodowane i tradycyjnie już przygotowałam kotlety a’la schabowe z boczniaków, które uwielbiam! Jednak, aby grzyby szybko nam się nie znudziły w tej formie, udusiłam je w sosie śmietanowym. Z ugotowanym ryżem na sypko i świeżą sałatą smakowały wybornie.

Składniki:

  • kilka boczniaków
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Mięso z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać kurczaka, pomieszać i chwilę smażyć. Boczniaki opłukać, pokroić w paski i dodać do mięsa. Pomieszać i chwilę smażyć. Następnie wlać śmietanę, przykryć pokrywką i dusić około kwadrans, w razie potrzeby dolać wody. Gdy sos będzie już gotowy dodać sól i pieprz, a gotowe danie posypać świeżą natką pietruszki.

Podawać z ryżem/makaronem.

boczniaki w sosie śmietanowym

Lubicie boczniaki?

  • Kurczak w sosie śmietanowym z brokułem

    Bardzo lubię śmietanowe sosy z makaronem, a gdy dostałam od Winiary nowość z serii "Pomysł…
  • kurki w śmietanie

    Tagliatelle z sosem kurkowym

    Przepis pochodzi z kalendarza, który dostałam na gwiazdkę od firmy Vorwerk. Dostałam tylko…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania mięsne

3 komentarze

  1. Natalia

    31/05/2014 at 14:38

    boczniaka nie jadam ale mój chłopak lubi :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/06/2014 at 20:20

      Ja najbardziej lubię w wersji smażonej w panierce – jak kotlety schabowe. Pycha!

      Reply

      • Natalia

        17/06/2014 at 20:38

        to tak jak u Piotrka mama robi :)

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…