Home Okazjonalna Dania jednogarnkowe Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

1 min read
2
0

Pieczone jabłka i cynamon kojarzą mi się z zimową nutą, bo właśnie w tą porę roku najczęściej przyrządzam taki sycący deser z ryżu. Jest lekkostrawny i smaczny, lubią go dorośli i dzieci. Idealny na lekki podwieczorek.

 

Składniki na średnią brytfankę:

  • 3 torebki ryżu białego (ja używam paraboiled)
  • 4 duże i soczyste jabłka
  • cynamon mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
  • cukier trzcinowy nierafinowany
  • śmietana 10 % (może być 12%)

Ryż ugotować, jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W brytfance układać warstwami ryż, jabłka, ryż, jabłka. Każdą warstwę jabłek posypać cynamonem i łyżeczką cukru trzcinowego. Ryż zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu podawać polane śmietaną. Całość posypać cukrem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

2 komentarze

  1. MiRon

    24/03/2013 at 19:48

    Bardzo dobry przepis. Dziś wypróbowałem. Z tym, że mój ryż z jabłkami był w piekarniku 45 min. (temp. 180 stopni) i nie był aż tak bardzo spieczony. Myślę, że na przyszłość trzeba zastosować procedurę: 30 min. i temp. 200 stopni.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      24/03/2013 at 19:56

      Cieszę się, że przepis się sprawdził i smakowało. Czas pieczenia może być indywidualny, bo w końcu danie nie zawiera surowych składników. Ja od zawsze lubiłam wszystko podpieczone i mam tak do dziś: skórka od chleba czy odsmażane pierogi powinny być rumiane.
      Pozdrawiam – Paula

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …