Home Okazjonalna Dania jednogarnkowe Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

2 min read
3
0
młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Młoda kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem koperku bardzo kojarzy się z wczesną wiosną. Myślę, że to dla wielu również powrót do smaków dzieciństwa. W moim przypadku jest to połowicznie, ale jakby nie było, oboje z Jackiem lubimy tę potrawę.
Jest wiele receptur na przygotowanie kapusty, ale nam najbardziej smakuje wersja  z dodatkiem śmietany i smażonej cebulki.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól

Kapustę obieramy ze zbędnych liści, kroimy na pół, wycinamy głąb i szatkujemy. Jeśli nie macie robota, kapustę można zetrzeć na tarce.

Cebulę obrać i podsmażyć na maśle. Ja od razu robię to w dużym garnku, bo do cebuli trzeba dołożyć kapustę. Dokładnie wymieszać i dusić około 10 minut, aż zmięknie. W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką i dodać do garnka. Zagotować. Posolić do maku, dodać koperek i podawać. Można jeść samą, albo jako dodatek do obiadu.

młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

3 komentarze

  1. O-rety

    08/07/2014 at 14:39

    PYCHA! Właśnie zrobiłam :)

    Reply

  2. Anna

    19/06/2014 at 09:02

    Uwielbiam taką kapustę. Wszyscy w domu ją uwielbiają. Polecam również do grillowej kiełbaski
    (dzięki za radę w szyciu spódnicy maxi – jeszcze w wersji roboczej)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/06/2014 at 18:04

      Super :)
      Nie ma za co. Na pewno wyjdzie ładna :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…