Home Okazjonalna Dania jednogarnkowe Barszczyk z botwinką

Barszczyk z botwinką

1 min read
1
0

 

Uwielbiam wiosnę za nowalijki, a nie ma drugiego tak zdrowego warzywa jak młode buraczki. Jak tylko pojawiły się w osiedlowym sklepie, od razu kupiłam dwie wiązki. I tak oto postał wiosenny barszczyk z botwinką.

Składniki:

Wywar:

  • podudzie z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie

Barszczyk:

  • 2 pęczki młodych buraczków (botwinka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • koper

Z podanych składników (na wywar) gotujemy bulion. Dla leniwych i zapracowanych bulion może być sporządzony z kostki rosołowej.

Wyjąć podudzie i warzywa. Buraczki umyć, posiekać i wrzucić do bulionu, gotować kilka minut, wyłączyć. Śmietanę rozmieszać w szklance z kilkoma łyżkami zupy i wlać do barszczu. Tuż przed podaniem posypać koperkiem, ja akurat nie miałam i dałam świeżą pietruszkę. Zupa wyszła pyszna:)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

One Comment

  1. Gastromonia

    22/05/2012 at 07:58

    Pyszna zupka, ja chyba dodałam za dużo mleka bo śmietany rzadko używam i zrobiła mi się botwinka bledsza.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …