Dania jednogarnkowe

Barszcz ukraiński i pęto kiełbasy

barszcz ukraiński

Pod jaką postacią najczęściej jecie czerwone buraki? Ja uwielbiam czysty barszcz oraz tarte buraczki do obiadu, ale dziś zrobiłam barszcz ukraiński. Kiedyś taką zupę robiła moja babcia. Jest bardzo sycącą bo zawiera dużo warzyw, nie wspomnę już o właściwościach antyrakowych buraków. To chyba najbardziej zdrowe warzywo, zwłaszcza młode buraczki.

Jest wiele wersji tej smacznej zupy. Moja wersja barszczu ukraińskiego zawiera fasolę, kiełbasę i odrobinę śmietany. Celowo nie pisałam ilości warzyw, bo tak naprawdę wszystko zależy od was.

Składniki:

pęto kiełbasy
bulion z mięsa
buraki ćwikłowe
ziemniaki
fasola
marchewka
kapusta włoska
korzeń i natka pietruszki
cebula
ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżka mąki pszennej
2 łyżki octu
1 łyżka śmietany
papryka w proszku
przecier pomidorowy
sól, pieprz

Fasolę należy umyć, zalać wrzątkiem, przykryć na 2 godziny.  Buraki kroję się w kostkę, a część ścieram na tarce, marchewkę i pietruszkę w plasterki i gotuję z bulionem i fasolą do miękkości (dodać ziele angielskie i liść laurowy). Pęto kiełbasy pokroić w półplasterki i smażyć na rumiano, dodać do barszczu, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę i też dodać do garnka z zupą. Chwilę gotować i dodać ocet, przecier pomidorowy, pokrojone w słupki ziemniaki, poszatkowaną kapustę.

Dodać przyprawy: paprykę w proszku i pieprz. Wymieszać mąkę ze śmietaną, dodać 1-2 łyżki zupy i rozetrzeć aby nie było grudek. Jeśli takowe się pojawią, przelać przez małe sitko do innego naczynia i wlać do zupy. Mieszać do momentu zagotowania. Posolić do smaku, gotową zupę podawać z natką pietruszki.

 

5 Comments

5 Comments

  1. jakpomasle

    jakpomasle

    26/09/2012 at 13:33

    Octu odrobinę dałam. Zdjęcie robione „na gorąco” czyli zaraz po przygotowaniu. Nie wiem czy u Ciebie tak jest, ale zauważyłam, że barszcz jest lepszy jak swoje odstoi (kilka godzin, albo do rana). Nabiera wtedy mocnego, ciemnego koloru i znika karminowy odcień.

  2. Kulawa_mysz

    26/09/2012 at 13:22

    Żeby barszcz ukraiński miał ładny kolor buraczany trzeba go odrobinę zakwasić, no pół łyżki octu lub soku z cytryny i przede wszystkim kiedy odgrzewamy nie dopuścić do gwałtownego gotowania, wtedy robi się bury jak ten na zdjęciu. Pozdrawiam Kulawa_mysz@wp.pl

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/09/2012 at 13:33

       Octu odrobinę dałam. Zdjęcie robione „na gorąco” czyli zaraz po
      przygotowaniu. Nie wiem czy u Ciebie tak jest, ale zauważyłam, że
      barszcz jest lepszy jak swoje odstoi (kilka godzin, albo do rana).
      Nabiera wtedy mocnego, ciemnego koloru i znika karminowy odcień.

      • Natalia

        30/08/2013 at 10:03

        a ja barszczu ukraińskiego nie lubię :P lubię taki barszcz jak na Wigilię mocno doprawiony ostry w smaku :) albo taki jaki mama robiła jak byłam mała – osobno zupa osobno ziemniaki :) kazdy sobie wkładał ile ziemniaków chciał, podziabał widelcem i zalał zupą :) inne wersje mi nie smakują.

        • jakpomasle

          jakpomasle

          04/09/2013 at 21:02

          Mój ulubiony to też ten wigilijny, ale często gotuję taki „z dodatkami”.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top