Home Kuchnia Danie główne Ryba w sosie azjatyckim z ananasem

Ryba w sosie azjatyckim z ananasem

2 min read
7
0

Jest piątek, a wielu osobom piątek kojarzy się z rybą. Kombinowałam jak by tu ją przyrządzić inaczej i szukałam przepisu w internecie pod frazą „ryba” oraz „ananas”. Traf chciał, że dotarłam do przepisu p. Ewy (byłej miss). Ryba w sosie smakuje bardzo azjatycko, danie zawiera curry i sos sojowy, podałam je z ryżem.

Składniki:
1 kg ryby (tilapia, mintaj)

Ciasto:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja nie dodałam)

Sos:
puszka ananasa
1 marchewka
słoik papryki marynowanej
3/4 szklanki oleju
6 łyżek sosu sojowego
5 łyżek octu winnego
2 łyżeczki curry
12 płaskich łyżeczek cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 ząbków czosnku

Rybę posypać solą, składniki na ciasto wymieszać, obtaczać w nim kawałki ryby i smażyć na rozgrzanym oleju.

Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę i ananasa pokroić w kostkę, a sok zostawić do sosu. Na patelnie wlewamy 3/4 szklanki oleju, dodajemy sok z ananasa oraz marchewkę, dusimy  5 minut. Dodajemy pozostałe składniki: sos sojowy, ocet winny, cukier (tutaj radzę nie dodawać od razu całości), paprykę, ananasa, curry oraz posiekany czosnek. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do sosu, chwilę dusimy i sos gotowy.

Rybę przekładamy do sosu.

Ja moją rybę podałam z ryżem i papryką w paseczki. Smacznego:)

  • Pieczona kaczka po azjatycku z makaronem

    Nie wiem, czy wiecie, ale drób w Polsce to jedno z najpopularniejszych mięs. W naszym domu…
  • łosoś w sosie cytrynowym

    Łosoś w sosie cytrynowym

    Bohaterem dzisiejszego przepisu jest ryba. Ryba nie taka pierwsza lepsza bo będzie to łoso…
  • Danie z Sajgonu

    Danie przygotowane z pamięci i tu – uwaga niespodzianka – przez mojego męża! I…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

7 komentarzy

  1. kryst

    11/07/2014 at 10:49

    Zastanawiam się,czy konieczna jest taka ilość oleju? Sos wyszedł mi bardzo tłusty :'(

    Reply

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      26/08/2014 at 11:13

      Można dodać mniej oleju. Ja na początku dodaję „trochę”, a wraz z upływem smażenia dolewam.

      Reply

  2. Natalia

    30/08/2013 at 09:56

    mniam aż ślinka cieknie :) a na ile osób te składniki są podane? :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/09/2013 at 21:01

      Zwykle gotuję dla nas dwojga, ale zawsze z dokładka. Można przyjąć, że przepis dotyczy 3 porcji lub 4 małych.

      Reply

      • Natalia

        05/09/2013 at 17:27

        :) musze to wyprobowac kiedys ale chyba bez ananasa bo tato nie lubi.

        Reply

        • jakpomasle

          jakpomasle

          11/09/2013 at 22:08

          Bez ananasa to nie to samo, ale spróbuj z brzoskwiniami (jak tata lubi).

          Reply

          • Natalia

            17/09/2013 at 18:04

            w sumie jak robię roladki z kurczaka z ananasem w środku to jakoś je i nie narzeka :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…