Ogórki z kurkumą na zimę – najlepszy przepis

 

O ogórkach z kurkumą słyszałam wiele i pierwszy raz wypróbowałam je w ubiegłym roku. Na próbę przygotowałam dosłownie 3 niewielkie słoiki. Przepis dostałam od znajomej, która bardzo zachwalała ich smak. Jeśli chodzi o mnie to nie jestem kapryśna i chętnie smakuję nowe potrawy i przetwory, inaczej ma się sprawa z mężem. Okazało się – ku mojemu zdziwieniu, że Jackowi bardzo przypadł ten przepis do gustu. Ogórki w smaku podobne są do konserwowych, ale trochę delikatniejsze. Kurkuma nie tylko je zabarwia na żółty kolor, ale nadaje delikatny korzenny aromat.

  • 2 kg ogórków
  • koper

 Na zalewę:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1 łyżeczka kurkumy

Do przyrządzenia tych ogórków, możemy użyć większych okazów. Te mniejsze ja zazwyczaj kiszę lub konserwuje, a pozostałe większe zawsze zużywam na różnego rodzaju sałatki. Umyte ogórki kroimy na ćwiartki lub ósemki jeśli są na prawdę duże. Można też obrać je ze skóry, jeśli jest dość twarda. Pokrojone ogórki układać pionowo w słoikach, dodać trochę kopru i zalać zalewą.

Składniki zalewy wymieszać. Ja przygotowuję ją w dużym garnku i podgrzewam aby cukier dobrze się rozpuścił. Jeszcze ciepłą wypełniam słoiki. Po zakręceniu sprawdzam czy nie przeciekają, jeśli nie to pasteryzuję je około 10 minut (można jeszcze krócej). Po ugotowaniu ostrożnie zestawiam na drewnianą deskę, a po ostygnięciu w domowym zaciszu przenoszę je do spiżarni.

ogórki z kurkumą

 

 

2 komentarze do wpisu „Palmiery z cynamonem

Dodaj komentarz