Ogórki w musztardzie z miodem

Ogórki możemy konserwować na różne sposoby. Najbardziej popularne to kiszenie i konserwowanie zalewą octową połączenie z pasteryzacją. Ogórki są tak przez nas – Polaków lubiane, że powstaje coraz to więcej przepisów. Jedną z dosyć nowych dla mnie metod są ogórki przygotowane w zalewie z dodatkiem miodu i musztardy.

ogórki w musztardzie

Ogórki możemy konserwować na różne sposoby. Najbardziej popularne to kiszenie i konserwowanie zalewą octową połączenie z pasteryzacją. Ogórki są tak przez nas – Polaków lubiane, że powstaje coraz to więcej przepisów. Jedną z dosyć nowych dla mnie metod są ogórki przygotowane w zalewie z dodatkiem miodu i musztardy. Już sama nazwa brzmi zachęcająco i kusi choćby po to aby skosztować. Ja akurat miałam okazję przekonać się o ich smaku u krewnych, którzy słyną z wymyślnych receptur. Ogórki były wyborne, a w tym roku zagoszczą i w mojej piwniczce. Państwa również zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

  • 3 marchewki
  • 2-3 kg ogórków

 Na zalewę:

  • 1 szkl.octu
  • 1 szkl. cukru
  • 1 l wody
  • 3 łyżki soli
  •   5 płaskich łyżek musztardy
  • 3 łyżki miodu

oraz ziele angielskie, gorczyca, koper i chrzan

 

Ogórki umyć i pokroić w plasterki, następnie ułożyć w słoikach. Marchewkę należy obrać i pokroić w plasterki, a następnie (surową) wkładać po kilka plasterków do słoików z ogórkami. Do każdego słoika włożyć po kilka ziarenek ziela angielskiego, gorczycy oraz kawałek chrzanu i kopru.

Składniki zalewy zagotować, ostudzić, następnie dodać musztardę i miód. Tak przygotowaną zalewą wypełnić słoiki z ogórkami i marchewką. Tak przygotowane warzywa pasteryzujemy przez 10 minut.o tym czasie wyjmujemy słoiki z wrzątku, odstawiamy aż ostygną.SONY DSC

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

4 myśli na temat “Ogórki w musztardzie z miodem”

  1. Tez zamierzałam robić ogórki ale angina zupełnie pokrzyżowała mi plany :( Piekne zdjecia i bardzo fajny przepis nie jadlam jeszcze takich

    1. Och, współczuję. Wracaj szybko do zdrowia! A ogórki smaczne, trochę inne w smaku niż zwykłe konserwowe.

  2. Uwielbiam ogórki w każdej postaci :) ale te zdjęcia WSPANIAŁE!!! od razu zwróciły moją uwagę :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.