Ogórki kiszone w słoikach

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, dlatego postanowiłem, że przygotuję przepis z wykorzystaniem tych pysznych zielonych warzyw. Postawiłem na ogórki kiszone, które są bardzo popularne w europie środkowej i wschodniej. Można powiedzieć, że są jednym z symboli polskiej kuchni. W innych krajach, m.in. na zachód od Odry uważa się je za zepsute i nienadające się do jedzenia. Bez sensu…

Co do Polski i naszej kuchni, to stanowią składnik zupy ogórkowej, podaje je się do niedzielnego obiadu w zestawie z kotletem schabowym. Mogą z powodzeniem pełnić rolę dietetycznej przekąski serwowanej podczas spotkań towarzyskich w gronie przyjaciół.

Tyle słowem wstępu, przejdźmy do przepisu. Istnieją dwie wersje przepisu na kiszone ogórki: łatwy i (średnio) trudny.

Łatwy przepis na ogórki kiszone

Do przygotowania ogórków kiszonych potrzebujemy: zapasu ogórków gruntowych i żony. Mężczyzna/mąż kupuje ogórki, przynosi je do domu, a całą resztą zajmuje się żona.

Przepis został wypróbowany i przygotowane wg niego ogórki zawsze się udają. Mogę to potwierdzić, bo sam do niedawna z niego korzystałem. Niestety wszystko co dobre kiedyś się kończy i teraz muszę korzystać z drugiej, trochę trudniejszej receptury.

Trudniejszy przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • ogórki kiszone
  • sól
  • świeży koper
  • czosnek
  • korzenie chrzanu

Zaczynamy od zrobienia zalewy. Na 1,5 l wody dodajemy 3 łyżki stołowe soli. Do tego baldachy kopru, posiekany czosnek i obowiązkowo korzeń chrzanu.

Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki w słoikach, następnie odstawiamy je do spiżarni i cierpliwie czekamy, aż się ukiszą. Wystarczy tylko trochę poczekać.

Ciekawostka: Dokładnie w ten sam sposób przygotowuje się ogórki małosolne, które dopiero po dłuższym pobycie w zalewie zmieniają się w ogórki kiszone. Przepis na małosolne już jutro na blogu :)

A Wy kisicie ogórki od czasu do czasu? :D

kiszone ogórki

Dodaj komentarz