Kuchnia

Zapiekanki z serem – prosty przepis

zapiekanki

zapiekanki z serem

Co najczęściej jecie na śniadanie? U mnie dziś są ciepłe kanapki, czyli zapiekanki z serem na bazie bagietki, z pomidorami i szczypiorkiem. Udadzą się tylko w piekarniku na ruszcie. Nie próbujcie robić ich w mikrofalówce (chyba że uruchomicie ruszt), bo ser się tylko stopi, a buła zrobi się mokra.

Jeżeli lubicie fast food, to polecam wykonanie zapiekanek samodzielnie. Takie domowe zapiekanki z serem będą nie tylko tańsze, ale również dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. W kupnych fast foodach jedzenie zawiera przecież całą tablicę Mendelejewa. Nie wiem jak Wy, ale ja wolę poświęcić kwadrans swojego czasu i zjeść coś, czego zawartości jestem pewna.

Do przyrządzenia takich zapiekanek zazwyczaj użyjemy składników, które zawsze mamy w domu. Podstawą są bagietki, masło i ser. Reszta składników wedle upodobań. Ja przygotowałam wersję wegetariańską z pomidorem i cebulką.

zapiekanki z serem

Zapiekanka z serem – składniki

  • bagietki
  • masło czosnkowe
  • pomidor
  • szczypiorek
  • mała cebulka
  • dowolny żółty ser
  • ketchup

Przyrządzenie zapiekanki z serem jest proste

Bagietki kroimy, smarujemy masłem. Pomidora pokroić na plasterki i ułożyć na bagietkach. Posypać szczypiorkiem i drobno posiekaną cebulką. Zapiekanki posypać serem.

zapiekanka z serem

zapiekanka z serem

zapiekanka z serem

Użyte bagietki nie muszą być świeże. Mogą być lekko czerstwe, ponieważ posmarowane masłem i podpieczone będą miękkie i chrupiące.

zapiekanki z serem

W piekarniku włączyć ruszt. Ja ustawiam na poziom 2 (max=3) i zapiekam 10 minut. Zapiekanki z serem udadzą się również w prodiżu.

Gorące zapiekanki polać ketchupem lub ulubionym sosem. Jeść od razu!

1 Comment

1 Comment

  1. Natalia

    09/12/2013 at 18:55

    odrzucam szyczypiorek i cebule dodaje jakieś mięsko i pieczarki i mogę jeść :) ostatnio będąc w pracy z dziećmi na basenie kupiłam sobie zapiekanke jako że patrząc na ceny i na wielkość dań, tylko zapiekanką mogłam się najeść :P i w sumie nawet bym powiedziała że była dobra gdyby nie to że jakoś była bez smaku. Ja to bym dała jakąś papryke chili, pieprz czy sól, może coś jeszcze a to wogole bez przypraw bylo. No Ty zrobilas z masłem czosnkowym wiec napewno była pyszna ale w tej co kupilam masla wogole chyba nie bylo.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top