Home Kuchnia Danie główne Zapiekanka makaronowa z serem i pod beszamelem

Zapiekanka makaronowa z serem i pod beszamelem

6 min read
3
0

zapiekanka makaronowa

Już od jakiegoś czasu chodziła za mną zapiekanka makaronowa. Ponieważ miałam zachomikowany włoski makaron, to postanowiłam, że go wykorzystam. Tym bardziej, że makaron, który wykorzystałam w prezentowanej zapiekance już od dłuższego czasu oczekiwał na swoją kolej. Kupiłam go kilka tygodni temu i szczerze przyznaję, że nie miałam pomysłu jak go ciekawie przyrządzić. W końcu i na niego przyszedł czas.

Jak bardzo lubię makarony, tak lubię też zapiekanki z nich, mimo że nie zawsze wychodzą mi tak jak bym tego oczekiwała. Tym razem użyłam dużych rurek, które nadziałam farszem mięsno-warzywnym. Było to totalne szaleństwo, bo rurki były o połowę mniejsze od Cannelloni. Na szczęście z pomocą przyszedł mi mąż, a dwie dodatkowe ręce sprawiły, że naczynie od razu zapełniło się nadzianymi rurkami.

Farsz przygotowałam z mięsa mielonego, papryki i sosu pomidorowego. Całość pokryłam sosem beszamelowym z… torebki Winiary. Beszamel niby prosty sos, ale kiedyś mi nie wyszedł, mimo że robiłam krok po kroku z przepisem. Ten tutaj z torebki wyszedł idealnie kremowy i gęsty.

włoski mamaron rurki

Składniki:

  • makaron rurki (u mnie 350 g)
  • 300 g mięso mielone
  • 1 papryka (u mnie zielona i czerwona)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • czosnek
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa
  • sos beszamelowy Winiary + 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • tarty ser żółty do posypania

Jak powstaje zapiekanka makaronowa

W pierwszej kolejności należy przygotować farsz, a w między czasie możemy ugotować makaron. Na końcu musimy zrobić sos beszamelowy.

zapiekanka makaronowa

Farsz. Cebulkę i czosnek należy obrać, posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Dodać mięso i nadal smażyć, następnie przykryć pokrywką i dusić do miękkości, dodać odrobinę wody. W tym czasie pokroić paprykę, obrać i zetrzeć marchewkę na tarce o najmniejszych oczkach. Do mięsa dodać warzywa i nadal dusić. Farsz podczas duszenia musi cały czas mieć płynną konsystencję, w czasie duszenia uzupełniać wodę. Przy końcu duszenia dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, dokładnie wymieszać. Lekko ostudzonym farszem nadziewać rurki.

sos beszamelowy winiary

Sos beszamelowy. Sos należy rozmieszać w 200 ml wody i 300 ml mleka. Rondel z wymieszanym sosem postawić na kuchni i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować tylko 30 sekund. Odstawić na 1 minutę. Gotowe.

Sos warty wypróbowania. Ma fajna gładką i kremową konsystencję. Wiem, że i tak napiszecie w komentarzach, że wszystko co z torebki to złe. Oczywiście, nie mogę Wam tego zabronić, bo macie do tego prawo i szanuję to. Dla mnie ten sos to fajna opcją, bo kiedyś nie udał mi się beszamel, a z torebką wyszedł aksamitny, po upieczeniu również był smaczny.

Moje rurki były dosyć małe i ich wypełnienie farszem nastręczało trochę trudności, dlatego Wam polecam standardowe Cannelloni. Nadziane rurki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym uprzednio masłem. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy i gdy jeszcze jest gorący zalać nim zapiekankę.

zapiekanka makaronowa

Wierzch posypać startym zółtym serem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Przyznaję się bez bicia, że gałkę dodałam dopiero po upieczeniu. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec mniej więcej 40 minut, aż się zarumieni powierzchnia zapiekanki, tak jak na zdjęciu.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

3 komentarze

  1. merrrry

    04/09/2013 at 12:09

    mój mąż by mnie wyklął gdybym w tak prostym daniu wykorzystała składowisko chemii w postaci sosu beszamelowego z torebki!!!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/09/2013 at 20:56

      O widzisz. Ja to mam dobrze, bo mój mąż był wdzięczny za miskę strawy i pochwalił, bo mu smakowało.

      Reply

  2. monikamagdalena.blogspot.com

    10/02/2013 at 13:14

    Smakowicie wygląda a jak jeszcze z makaronem, uwielbiam makarony w różnej postaci. Co do torebek, to nie jestem przeciwna, w sumie bardziej przeciwna jestem używaniu tzw. wegetki. beszamel jakoś mi idzie bo uwielbiam lasagne robić ale kocham do miksu chińskiego nie mam ręki i kupuję. Pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…