Home Kuchnia Desery Truskawki z bitą śmietaną i bezami

Truskawki z bitą śmietaną i bezami

1 min read
2
0

Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych  najbardziej smakował mi ten oto deser i z tego powodu nie mogłam go nie dodać na mojego bloga. Receptura pochodzi od Tomka Woźniaka zaprezentowany na warsztatach kulinarnych w kuchni Winiary (więcej tutaj i tutaj).

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • garść truskawek
  • kilka bez (według uznania)
  • kilka listków mięty

Śmietanę ubić na sztywno. Truskawki umyć, odszypułkować. Bezy pokruszyć i wymieszać z bitą śmietaną, dodać truskawki pokrojone uprzednio na ćwiartki. Deser schłodzić podawać z listkami mięty.

Sugestie Tomka odnośnie przepisu:

– wypróbować wersję z malinami lub marakują

– dodać posiekaną mięte lub melisę do śmietany

– zetrzeć skórkę z limonki

 

Autorką zdjęć w tym poście jest: Anna Soroka

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Desery

2 komentarze

  1. Kstr54

    07/09/2012 at 12:21

    Witam, piekny BLOG! wspaniale przepisy -b.wyraziscie wsz. opisane,cudnie zaprezentowane,bede wracac z przyjemnoscia!, pozdrawiam i zycze dalszych inwencji tworczych

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/09/2012 at 20:21

      Dziękuję za miłe słowa :) Staram się, aby wszystko było ładne i smaczne. I oczywiście zapraszam :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…