Dania jednogarnkowe

Tortilla z kurczakiem i warzywami

tortilla

Często biorę udział w różnych konkursach kulinarnych. Tym razem moim zadaniem było wymyślić danie z kurczaka przy użyciu Papirusa Winiary. Gdy pierwszy raz gotowałam z Papirusem zrobiłam oczywiście kotlety czyli tak jak sugeruje zastosowanie. Innym razem myślałam o sałatce, ale to innym razem. Dziś zrobiłam tortille z warzywami i kurczakiem z Papirusa, a wszystko to polane domowym sosem czosnkowym. Opinia mojego domowego testera: „Takiej jeszcze nie jadłem. Zaje*istaaa…”

Składniki dla 2-3 osób:

  • 600 g filetów z kurczaka
  • papirus Winiary (u mnie o smaku ziół prowansalskich)
  • opakowanie placków tortilla
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • niecała puszka kukurydzy
  • 1 papryka

Sos czosnkowy:

  • majonez
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie dania zaczynam os sosu czosnkowego, ponieważ powinien on trochę postać, aby się przegryzł. Najpierw należy wymieszać taką samą ilość jogurtu i majonezu (albo nawet z przewagą dla majonezu) w szklance lub miseczce. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty i wymieszać z cukrem i solą. Ostawić w chłodne miejsce.

Mięso myjemy i zawijamy w papirus. Smażymy bez oleju 5 minut z każdej strony. Paprykę kroimy w kostkę, ogórka dokładnie umyć i bez obierania pokroić w talarki. Ja posiekałam go karbowanym nożykiem. Kukurydzę odsączyć.

Mięso pokroić w paski o wymiarach mniej więcej 1×4 cm. Placki podgrzać na suchej patelni, przełożyć na talerz. Układać na przemian warzywa i mięso. Całość polać sosem czosnkowym.

Teraz tylko zwinąć. Ja robię tak: zaginam koniec placka do środka i zwijam tortillę jak rulon. Aby się nie rozwinęła owijam od polowy serwetką lub spinam koniec wykałaczką. Przyznaję, że ten drugi sposób jest lepszy.

Przepis bierze udział w konkursie:

4 Comments

4 Comments

  1. Joanna Grams

    31/01/2015 at 16:26

    Ale dawno nie jadłam takiej tortilli! Jakiś czas temu dosyć często sobie przygotowywałam taki obiad i zabierałam ze sobą na uczelnię, by móc się posilić między zajęciami. Zupełnie nie wiem, dlaczego zaprzestałam robienia tortilli. Koniecznie muszę sobie w najbliższym czasie zaserwować takie danie, szczególnie, że po przeczytaniu Twojego przepisu mam podwójną ochotę. :D

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/02/2015 at 20:13

      Miło słyszeć :) Oczywiście zachęcam, my często tak jemy… obiad!

  2. Klaudia Sroczyńska

    08/10/2012 at 18:43

    bardzo lubię i zgłodniałam:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/10/2012 at 18:56

      Mi zostało jeszcze trochę warzyw, placków i sosu. Dokupię tylko mięso i obiad gotowy. Bo kto nie lubi tortilli?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top