Home Okazjonalna Dania jednogarnkowe Tortilla z kurczakiem i warzywami

Tortilla z kurczakiem i warzywami

3 min read
4
0

Często biorę udział w różnych konkursach kulinarnych. Tym razem moim zadaniem było wymyślić danie z kurczaka przy użyciu Papirusa Winiary. Gdy pierwszy raz gotowałam z Papirusem zrobiłam oczywiście kotlety czyli tak jak sugeruje zastosowanie. Innym razem myślałam o sałatce, ale to innym razem. Dziś zrobiłam tortille z warzywami i kurczakiem z Papirusa, a wszystko to polane domowym sosem czosnkowym. Opinia mojego domowego testera: „Takiej jeszcze nie jadłem. Zaje*istaaa…”

Składniki dla 2-3 osób:

  • 600 g filetów z kurczaka
  • papirus Winiary (u mnie o smaku ziół prowansalskich)
  • opakowanie placków tortilla
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • niecała puszka kukurydzy
  • 1 papryka

Sos czosnkowy:

  • majonez
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie dania zaczynam os sosu czosnkowego, ponieważ powinien on trochę postać, aby się przegryzł. Najpierw należy wymieszać taką samą ilość jogurtu i majonezu (albo nawet z przewagą dla majonezu) w szklance lub miseczce. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty i wymieszać z cukrem i solą. Ostawić w chłodne miejsce.

Mięso myjemy i zawijamy w papirus. Smażymy bez oleju 5 minut z każdej strony. Paprykę kroimy w kostkę, ogórka dokładnie umyć i bez obierania pokroić w talarki. Ja posiekałam go karbowanym nożykiem. Kukurydzę odsączyć.

Mięso pokroić w paski o wymiarach mniej więcej 1×4 cm. Placki podgrzać na suchej patelni, przełożyć na talerz. Układać na przemian warzywa i mięso. Całość polać sosem czosnkowym.

Teraz tylko zwinąć. Ja robię tak: zaginam koniec placka do środka i zwijam tortillę jak rulon. Aby się nie rozwinęła owijam od polowy serwetką lub spinam koniec wykałaczką. Przyznaję, że ten drugi sposób jest lepszy.

Przepis bierze udział w konkursie:

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

4 komentarze

  1. Joanna Grams

    31/01/2015 at 16:26

    Ale dawno nie jadłam takiej tortilli! Jakiś czas temu dosyć często sobie przygotowywałam taki obiad i zabierałam ze sobą na uczelnię, by móc się posilić między zajęciami. Zupełnie nie wiem, dlaczego zaprzestałam robienia tortilli. Koniecznie muszę sobie w najbliższym czasie zaserwować takie danie, szczególnie, że po przeczytaniu Twojego przepisu mam podwójną ochotę. :D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/02/2015 at 20:13

      Miło słyszeć :) Oczywiście zachęcam, my często tak jemy… obiad!

      Reply

  2. Klaudia Sroczyńska

    08/10/2012 at 18:43

    bardzo lubię i zgłodniałam:)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/10/2012 at 18:56

      Mi zostało jeszcze trochę warzyw, placków i sosu. Dokupię tylko mięso i obiad gotowy. Bo kto nie lubi tortilli?

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…