Tarta z porzeczkami

Nieoczekiwanie dostałam w prezencie koszyk pachnących czerwonych porzeczek. Wahałam się czy może nie zrobić konfitury, ale zamiłowanie do tarty wygrało i tak oto powstała 1 tarta i kilka małych tarteletek. Średnica mojej formy na tartę ma 29 cm i dzięki temu w piekarniku zawsze zmieści mi się jeszcze kilka małych tarteletek, które wprost uwielbiam. Dzisiejsza propozycja jak większość moich przepisów jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Ciasto pieczemy 3×15 minut.

Przepis podstawowy na spód tarty tutaj. Oprócz tego potrzebujemy:

  • 0,5 kg porzeczek
  • pół szklanki cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • cukier puder Ciasto zagniatamy według przepisu na tartę. Porzeczki należy umyć, odszypułkować i odsączyć wodę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć w formy, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut o temp. 190 stopni C. Po upłynięciu tego czasu na ciasto wysypać porzeczki i znów zapiekać 15 minut. Następnie rozbijamy 2 jajka z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę po czym wylewamy na nasze ciasto. Pieczemy jak poprzednio około 15 minut (wierzch powinien się zarumienić).
Oceń przepis / post

3 komentarze do “Tarta z porzeczkami”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.