Strona główna Kuchnia Ciasta Tarteletka z porzeczkami

Tarteletka z porzeczkami

2 minut czytania
3
0

Nieoczekiwanie dostałam w prezencie koszyk pachnących czerwonych porzeczek. Wahałam się czy może nie zrobić konfitury, ale zamiłowanie do tarty wygrało i tak oto powstała 1 tarta i kilka małych tarteletek. Średnica mojej formy na tartę ma 29 cm i dzięki temu w piekarniku zawsze zmieści mi się jeszcze kilka małych tarteletek, które wprost uwielbiam. Dzisiejsza propozycja jak większość moich przepisów jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Ciasto pieczemy 3×15 minut.

Przepis podstawowy na spód tarty tutaj. Oprócz tego potrzebujemy:

  • 0,5 kg porzeczek
  • pół szklanki cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • cukier puderCiasto zagniatamy według przepisu na tartę.Porzeczki należy umyć, odszypułkować i odsączyć wodę.Ciasto rozwałkować i wyłożyć w formy, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut o temp. 190 stopni C. Po upłynięciu tego czasu na ciasto wysypać porzeczki i znów zapiekać 15 minut. Następnie rozbijamy 2 jajka z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę po czym wylewamy na nasze ciasto. Pieczemy jak poprzednio około 15 minut (wierzch powinien się zarumienić).
Wczytaj więcej podobnych artykułów
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

3 komentarze

  1. Meggi

    25/07/2012 w 19:04

    Piękne są te twoje tarty

    Odpowiedz

  2. Forex

    23/07/2012 w 13:18

    Świetny przepis!

    Odpowiedz

  3. Kuchenny bałagan

    16/07/2012 w 20:19

    po prostu niebo w gębie :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czytaj rownież

Nie mów tego głośno: „Żywność to sama chemia” cz.1

W ostatnim moim poście padło sformułowanie „żywność to sama chemia”. Ta fraza już chyba na…