Ciasta

Tarteletka z porzeczkami

Nieoczekiwanie dostałam w prezencie koszyk pachnących czerwonych porzeczek. Wahałam się czy może nie zrobić konfitury, ale zamiłowanie do tarty wygrało i tak oto powstała 1 tarta i kilka małych tarteletek. Średnica mojej formy na tartę ma 29 cm i dzięki temu w piekarniku zawsze zmieści mi się jeszcze kilka małych tarteletek, które wprost uwielbiam. Dzisiejsza propozycja jak większość moich przepisów jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Ciasto pieczemy 3×15 minut.

Przepis podstawowy na spód tarty tutaj. Oprócz tego potrzebujemy:

  • 0,5 kg porzeczek
  • pół szklanki cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • cukier puderCiasto zagniatamy według przepisu na tartę.Porzeczki należy umyć, odszypułkować i odsączyć wodę.Ciasto rozwałkować i wyłożyć w formy, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut o temp. 190 stopni C. Po upłynięciu tego czasu na ciasto wysypać porzeczki i znów zapiekać 15 minut. Następnie rozbijamy 2 jajka z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę po czym wylewamy na nasze ciasto. Pieczemy jak poprzednio około 15 minut (wierzch powinien się zarumienić).
3 komentarze

3 Comments

  1. Meggi

    25/07/2012 at 19:04

    Piękne są te twoje tarty

  2. Forex

    23/07/2012 at 13:18

    Świetny przepis!

  3. Kuchenny bałagan

    16/07/2012 at 20:19

    po prostu niebo w gębie :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top