Home Kuchnia Ciasta Tarta z budyniem owocowym i malinami

Tarta z budyniem owocowym i malinami

2 min read
0
0

Jedno z moich ulubionych ciast to Shrek, w którym gotuje się budyń nie na mleku, a na soku przecierowym z butelki. Zastanawiałam się jakby smakował taki budyń z tartą, ale z innym sokiem? Kupiłam butelkę Pysia o smaku Banan-Malina-Poziomka i zrobiłam tartę.

Ciasto:

pół kostki margaryny
2 jajka
2,5 szklanki maki pszennej
0,5 szklanki cukru
aromat cytrynowy
pół łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

0,5 l soku Pysio o smaku Banan-Malina-Poziomka
1 opakowanie budyniu waniliowego
garść malin

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja, a na końcu mąkę i pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 1h. W tym rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Formę na tartę posmarować tłuszczem i wyłożyć rozwałkowany placek ciasta, dokładnie ugniatając. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. W trakcie pieczenia spodu tarty ugotować budyń i od razu polać nim spód tarty. W ciepły budyń włożyć maliny. Ciasta nie posypuje się cukrem pudrem, chyba że po całkowitym ostygnięciu.

Ciasto wyszło bardzo dobre, ale następnym razem na budyń wyłożę jeszcze jedną warstwę z jogurtem, sokiem z cytryny i żelatyną. Tarta będzie wtedy wyższa i bardziej zróżnicowana. Mimo wszystko eksperyment udany.

A wy jakie macie doświadczenia na tym polu?

Przepis bierze udział w akcji:

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …