Home Kuchnia Ciasta Szarlotka z kisielem

Szarlotka z kisielem

2 min read
13
0

 

Przepis na ten jabłecznik pochodzi z książki Siostry Anastazji (173 specjały s. Anastazji, str. 164). To jedno z ulubionych ciasto moich bliskich. Nie sposób go źle przygotować, a znika jeszcze szybciej niż się piecze.

 

Składniki:

ciasto kruche (przepis ogólny):

  • 0,5 kg mąki
  • pół kostki margaryny lub masła (dodatkowo można dodać łyżkę smalcu)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka

nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu

piana:

  • 5 białek
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1-2 opakowania kisielu wiśniowego

Składniki na ciasto kruche wymieszać i zagnieść na jednolitą masę i schłodzić (1/3 zamrozić, resztę schłodzić). Jabłka obrać, wymieszać z cynamonem.

Gotową formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem,  widelcem zrobić dziurki i podpiec 10-15 minut w temp. 180 stopni C.

Białka ubić ze szczypta soli na sztywno, pod koniec ubijania (po około 5-7 minutach) dodać cukier i dalej ubijać, po kolejnych 2 minutach dodać kisiel i wymieszać dokładnie łyżką.

Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, a następnie pianę. Piec kolejne 15 minut, po czym zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki i piec jeszcze około 20 minut. Ciasto kroić dopiero jak całkowicie ostygnie.

 

Przepisy Siostry Anastazji

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

13 komentarzy

  1. Paweł

    18/04/2014 at 19:42

    STANOWCZO ODRADZAM ! ten przepis jest do bani, inne przepisy są łatwiejsze i szybsze a ciasto o wiele smaczniejsze. Po pierwsze jest dwa razy za mało margaryny i żółtek i cukru dzięki czemu ciasto nie daje się ulepić, a jeśli już się jakoś uda to po wypieczeniu jest twarde i gorzkie. Smalec dodaje ohydny odstraszający smak. Jakieś pieczenie na raty, to 15 minut tamto lepiej poszukać dobrego przepisu.

    Reply

  2. Kasia

    26/04/2013 at 11:26

    W przepisie z pewnościa jest błąd.Ja też probowałam to ciasto zrobić wg zaleceń,ale nie jest mozliwe zeby pol margaryny i dwa zoltka polaczyly pol kg maki. jesli mowimy o jajkach kurzych (nie stusich) to musiałam dać cale 4 zoltka i prawie cała margarynę nie oszczedzając na smietanie. Ciasto narazie lezakuje w lodowce,ale nie jest to idealne ciasto kruche jakie robilam z innych przepisow. mam nadzieje ze nie wyjdzie betonowa sklala po upieczeniu! Dam znac jak poszlo, a wyjsc musi bo to przeciez prezent urodzinowy dla mojej ukochanej Babuni! Pozdrawiam!

    Reply

  3. Kasia

    26/04/2013 at 11:26

    W przepisie z pewnościa jest błąd.Ja też probowałam to ciasto zrobić wg zaleceń,ale nie jest mozliwe zeby pol margaryny i dwa zoltka polaczyly pol kg maki. jesli mowimy o jajkach kurzych (nie stusich) to musiałam dać cale 4 zoltka i prawie cała margarynę nie oszczedzając na smietanie. Ciasto narazie lezakuje w lodowce,ale nie jest to idealne ciasto kruche jakie robilam z innych przepisow. mam nadzieje ze nie wyjdzie betonowa sklala po upieczeniu! Dam znac jak poszlo, a wyjsc musi bo to przeciez prezent urodzinowy dla mojej ukochanej Babuni! Pozdrawiam!

    Reply

  4. weronika

    21/04/2013 at 18:42

    niestety mi nie wyszło wcale, najpierw ciasto nie chciało się wyrobić dodalam jedno więcej zoltko i więcej margaryny, ciasto wcale nie wyroslo piana jest niesmaczna. Moja mama zawse robila to ciasto i pieknie roslo i ciasto i pianka moglam zadzwonic do niej po przepis :(

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/04/2013 at 20:51

      Szkoda, że ciasto nie wyszło. Przepis wiele razy przetestowałam i zawsze wychodzi tak samo.

      Reply

  5. abcmojejkuchni

    09/04/2013 at 19:02

    Nie podałaś z jakiej książki pochodzi przepis. Trzeba dodać z jakiej konkretnie. Pozdrawiam i porywam kawałeczek:)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/04/2013 at 20:08

      Już poprawione:)

      Reply

      • abcmojejkuchni

        10/04/2013 at 19:28

        Dziękuję:) Pyszne było:)

        Reply

  6. rozczarowana

    01/03/2013 at 15:49

    przepis jest beznadziejny! chyba jest jakiś błąd, składniki na kruche ciasto źle dobrane. Wychodzi twarde i śmierdzi sodą. Nie próbujcie tego przepisu, ja zrobiłam wg niego i żałuję

    Reply

  7. angelka

    08/10/2012 at 09:24

    znika szybciej niż się ją przygotowuje, przepyszna :)

    Reply

  8. Shiral

    07/06/2012 at 17:58

    Piękne! A to pianka iście urocza:) 

    Reply

  9. Justin&Dorothy

    07/06/2012 at 11:25

    mniam… cudowne ciacho ! :)

    Reply

  10. Niebieska Pistacja

    07/06/2012 at 08:31

    bardzo apetycznie wygląda :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …