Home Kuchnia Alkohole i napoje Świeży sok z dyni i owoców

Świeży sok z dyni i owoców

3 min read
5
0

Sok robiłam już kilka dni temu, ale dopiero dziś publikuję. Ostatnio jestem bardzo zajęta – praca i dom, a wczoraj wróciłam z Warszawy z dwudniowego spotkania grona Przyjaciół Winiary do którego należę. Było dużo pysznych rzeczy, że niestety nie dałam rady zjeść tyle ile bym chciała! Teraz chętnie zjadłabym sernik, który serwowano w Oberży pod czerwonym Wieprzem

Spotkanie było super! Popieram taką integrację, bo bardziej się poznajemy, dzielimy doświadczeniem i mnożymy korzyści. Każdy bloger pochodzi z innej części Polski, ale gdy spotykamy się w Warszawie mam wrażenie, że znamy się od lat. Nie mogę się już doczekać kolejnego spotkania.

Wracając do przepisu, polecam surowy sok z dyni na jesienną słotę. Krótka notka o surowym soku z dyni (źródło):

„Surowy sok z dyni zawiera dużo przeciwutleniaczy, jest dobrym źródłem alfa-karotenu, beta-karotenu, błonnika, witamin A, C, В1, B2, В6 i E, potasu, magnezu, żelaza, kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu i także zmniejszenia objawów starzenia się.

Surowy sok z dyni odgrywa istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu kamieni żółciowych i innych problemów pęcherzyka żółciowego. To jest naprawdę dobry oczyszczacz wątroby! Szczególnie pożyteczne jest spożywanie soku przy obciążonej toksynami wątrobie z powodu leków i po chemioterapii.”

Składniki:

  • dyni
  • 2, 3 soczyste jabłka
  • 1 cytryna

Sok przygotowałam w sokowirówce. Dodatek jabłek złagodził smak dyni i nadał słodyczy, a cytryna zakwasiła całość. Pysznie, zdrowo, kolorowo. Polecam

  • Domowy sok Kubuś

    Przepis pochodzi z książki Thermomix’a, ale możemy go przygotować i bez tego robota.…
  • Sok rozgrzewający

    Kupiłam sokowirówkę – model Philips HR 1858 i od tej pory soki u mnie w domu są na p…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Alkohole i napoje

5 komentarzy

  1. loyol

    06/11/2014 at 17:31

    Sam miąższ z dyni czy całość bez pestek?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/11/2014 at 17:44

      Ja zawsze obieram dynie ze skóry i wydłubuję pestki ze środka wraz z tą miękką tkanką. Myślę, że można całość przepuścić przez sokowirówkę, ale więcej pożytku z pestek będzie jeśli je zjemy na surowo.
      Pozdrawiam :)

      Reply

  2. Marta Pękalska

    25/10/2012 at 16:20

    Super! :)

    Reply

  3. jakpomasle

    jakpomasle

    24/10/2012 at 17:24

    Jeśli ktoś lubi domowe soki, to musi koniecznie spróbować ten z dynią. Smakuje zupełnie inaczej niż inne soki. Jedyna taka okazja o tej porze roku, gdy targ obfituje w to warzywo.

    Reply

  4. Mania

    24/10/2012 at 10:08

    POLECAM!Pijemy z mężem co dzień,świetna bomba zdrowotna:).

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…