Sernik z wiaderka – sprawdzony przepis

Uwielbiam sernik! Oczywiście najlepszy jest z prawdziwego twarogu, ale tym razem zrobiłam z gotowej masy z wiaderka zakupionej w Biedronce. Co więcej, mój dzisiejszy przepis na sernik z wiaderka pochodzi z opakowania sera. Jedyna różnica jest taka, że zamiast herbatników użyłam biszkopta z kakao upieczonego dzień wcześniej. To chyba najszybszy sernik jaki w życiu zrobiłam.

Jeszcze kilka słów na temat smaku. Ten konkretny sernik z wiaderka smakuje najlepiej, gdy całkowicie ostygnie. Szczególnie dnia następnego, gdy robi się bardziej pulchny. Sernik z prawdziwego twarogu zawsze będzie u mnie numerem jeden, jednak ta wersja jest na swój sposób wyjątkowa. Zdarzyło mi się kiedyś kupić „ser” w wiaderku (nie pamiętam producenta), z którego sernik wyszedł gumowy. Ten tutaj taki nie był.

Jeżeli masz mało czasu na przygotowanie, jesteś zabieganą Panią Domu albo mężczyzną stawiającym swoje pierwsze kroki w kuchni, to ten sernik jest właśnie dla Ciebie. Niestety do dobrego, to się człowiek szybko przyzwyczaja. Dlatego jestem zdania, że raz w roku na święta można się poświęcić i skręcić prawdziwy twaróg na prawdziwy sernik.

Aby zrobić sernik z wiaderka potrzebujesz:

  • biszkopt z 3 jaja z dodatkiem kakao
  • ser Vitello w wiaderku (z Biedronki)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru (według mnie za dużo)
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy lub łyżka skrobi ziemniaczanej
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Budyń (lub skrobię) wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, a na końcu dodać . Jajka ubić z cukrem i dodać masę serową. Delikatnie wymieszać. W blasze ułożyć biszkopt, wylać na to gotową masę sernikową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni C) i piec około 40-50 minut, aż się ładniej zarumieni.

Wniosek jest prosty: jeśli mamy kupować sernik z wiaderku to warto wybrać właśnie ten.

sernik z wiaderka

5/5 - (1 vote)

13 komentarzy do “Sernik z wiaderka – sprawdzony przepis”

  1. mi ten z biedronki nie wyszedł, piekłam ok 1,5 godziny a dalej surowy, taka papka a wszystko robiłam zgodnie z przepisem…..

    Odpowiedz
    • Ten sernik piekłam dawno, ale był ok. Pamiętam, że masa serowa była dość rzadka jak wlewałam ją do formy, a po upieczeniu kroiłam dopiero jak całkowicie ostygło, bo jeszcze ciepłe było za płynne.
      Słyszałam od koleżanek, że podobno „sernik z wiaderka” mają dużo lepszy w Lidlu, ale jeszcze go nie przetestowałam.

      Odpowiedz
  2. Właśnie upiekłam sernik z serka VITELLO . Wyszedł superrrrr.. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Dałam 1 szkl. cukru,. 5 żółtek i ubiłam dobry kogel mogel..
     Pozostałe składniki tak jak w przepisie na wiaderku.
     Poza tym na koniec dodałam ubitą pianę  z 4 białek.
    Zastanawiam się dlaczego w przepisie jej nie  ma, gdyż wiadomo,że właśnie  ubite białka dodają puszystości

    Odpowiedz
    • Jeśli się zdecydujesz, to polecam ten z Biedronki. Nie z każdego wiaderka wyjdzie smaczny.
      Takie wiaderko to alternatywa jak chce się zjeść sernik, a nie chce się napracować.

      Odpowiedz
      • Twaróg z wiaderka nie zawsze jest twarogiem, niestety…. Kilkakrotnie zdarzyło mi się kupić biedronkowy czy tez lidlowy który okazywał sie być konsystencji rzadkiej smietany a był niestety odpowiednio „obrobioną” smietanką czy innym tworem twarogopodobnym. warto czytac czy to co wydaje sie byc twarogiem faktycznie nim jest. Jedyny 100% TWARÓG z wiaderka jaki darze zaufaniem to President Twaróg półtłusty potrójnie mielony. Jestem maniaczką serników :) Blog jakpomasle bardzo mnie zaciekawił! pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Masz rację! U mnie w domu zawsze był sernik z twarogu, bo kiedyś nie było czegoś takiego jak „ser” z wiaderka. Słyszałam wiele złych opinii o tym serze z biedronki (nie pamiętam składu), ale mnie akurat smakował powstały sernik. Podobny sernik robiłam z Tescowego wiaderka i był kiepski. A President na pewno wypróbuję. Na święta obiecałam sobię, że przygotuję „Sernik wiedeński” z twarogu.
          Cieszę się, że blog zaciekawił i oczywiście zapraszam.
          Pozdrawiam – Paula

          Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.