Uwielbiam sernik! Oczywiście najlepszy jest z prawdziwego twarogu, ale tym razem zrobiłam z gotowej masy z wiaderka zakupionej w Biedronce. Co więcej, mój dzisiejszy przepis na sernik z wiaderka pochodzi z opakowania sera. Jedyna różnica jest taka, że zamiast herbatników użyłam biszkopta z kakao upieczonego dzień wcześniej. To chyba najszybszy sernik jaki w życiu zrobiłam.

Jeszcze kilka słów na temat smaku. Ten konkretny sernik z wiaderka smakuje najlepiej, gdy całkowicie ostygnie. Szczególnie dnia następnego, gdy robi się bardziej pulchny. Sernik z prawdziwego twarogu zawsze będzie u mnie numerem jeden, jednak ta wersja jest na swój sposób wyjątkowa. Zdarzyło mi się kiedyś kupić „ser” w wiaderku (nie pamiętam producenta), z którego sernik wyszedł gumowy. Ten tutaj taki nie był.

Jeżeli masz mało czasu na przygotowanie, jesteś zabieganą Panią Domu albo mężczyzną stawiającym swoje pierwsze kroki w kuchni, to ten sernik jest właśnie dla Ciebie. Niestety do dobrego, to się człowiek szybko przyzwyczaja. Dlatego jestem zdania, że raz w roku na święta można się poświęcić i skręcić prawdziwy twaróg na prawdziwy sernik.

Aby zrobić sernik z wiaderka potrzebujesz:

  • biszkopt z 3 jaja z dodatkiem kakao
  • ser Vitello w wiaderku (z Biedronki)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru (według mnie za dużo)
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy lub łyżka skrobi ziemniaczanej
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Budyń (lub skrobię) wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, a na końcu dodać . Jajka ubić z cukrem i dodać masę serową. Delikatnie wymieszać. W blasze ułożyć biszkopt, wylać na to gotową masę sernikową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni C) i piec około 40-50 minut, aż się ładniej zarumieni.

Wniosek jest prosty: jeśli mamy kupować sernik z wiaderku to warto wybrać właśnie ten.

sernik z wiaderka