Ciasta

Sernik z wiaderka – sprawdzony przepis

sernik z wiaderka

Uwielbiam sernik! Oczywiście najlepszy jest z prawdziwego twarogu, ale tym razem zrobiłam z gotowej masy z wiaderka zakupionej w Biedronce. Co więcej, mój dzisiejszy przepis na sernik z wiaderka pochodzi z opakowania sera. Jedyna różnica jest taka, że zamiast herbatników użyłam biszkopta z kakao upieczonego dzień wcześniej. To chyba najszybszy sernik jaki w życiu zrobiłam.

Jeszcze kilka słów na temat smaku. Ten konkretny sernik z wiaderka smakuje najlepiej, gdy całkowicie ostygnie. Szczególnie dnia następnego, gdy robi się bardziej pulchny. Sernik z prawdziwego twarogu zawsze będzie u mnie numerem jeden, jednak ta wersja jest na swój sposób wyjątkowa. Zdarzyło mi się kiedyś kupić „ser” w wiaderku (nie pamiętam producenta), z którego sernik wyszedł gumowy. Ten tutaj taki nie był.

Jeżeli masz mało czasu na przygotowanie, jesteś zabieganą Panią Domu albo mężczyzną stawiającym swoje pierwsze kroki w kuchni, to ten sernik jest właśnie dla Ciebie. Niestety do dobrego, to się człowiek szybko przyzwyczaja. Dlatego jestem zdania, że raz w roku na święta można się poświęcić i skręcić prawdziwy twaróg na prawdziwy sernik.

Aby zrobić sernik z wiaderka potrzebujesz:

  • biszkopt z 3 jaja z dodatkiem kakao
  • ser Vitello w wiaderku (z Biedronki)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru (według mnie za dużo)
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy lub łyżka skrobi ziemniaczanej
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Budyń (lub skrobię) wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, a na końcu dodać . Jajka ubić z cukrem i dodać masę serową. Delikatnie wymieszać. W blasze ułożyć biszkopt, wylać na to gotową masę sernikową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni C) i piec około 40-50 minut, aż się ładniej zarumieni.

Wniosek jest prosty: jeśli mamy kupować sernik z wiaderku to warto wybrać właśnie ten.

sernik z wiaderka

13 Comments

13 Comments

  1. rtw4t5

    19/06/2014 at 20:24

    mi ten z biedronki nie wyszedł, piekłam ok 1,5 godziny a dalej surowy, taka papka a wszystko robiłam zgodnie z przepisem…..

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/06/2014 at 18:10

      Ten sernik piekłam dawno, ale był ok. Pamiętam, że masa serowa była dość rzadka jak wlewałam ją do formy, a po upieczeniu kroiłam dopiero jak całkowicie ostygło, bo jeszcze ciepłe było za płynne.
      Słyszałam od koleżanek, że podobno „sernik z wiaderka” mają dużo lepszy w Lidlu, ale jeszcze go nie przetestowałam.

  2. Renata

    22/03/2013 at 05:18

    bardzo smaczny-polecam

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/03/2013 at 15:38

      Cieszę się, że smakował:)

  3. Gośka

    20/12/2012 at 21:19

    a jaka blaszka na ten sernik ? tortownica czy kwadratowa duża ?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      20/12/2012 at 21:25

      ja użyłam dużej prostokątnej, ale lepsza byłaby kwadratowa, wtedy sernik będzie grubszy

  4. alutka

    21/11/2012 at 21:18

    Właśnie upiekłam sernik z serka VITELLO . Wyszedł superrrrr.. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Dałam 1 szkl. cukru,. 5 żółtek i ubiłam dobry kogel mogel..
     Pozostałe składniki tak jak w przepisie na wiaderku.
     Poza tym na koniec dodałam ubitą pianę  z 4 białek.
    Zastanawiam się dlaczego w przepisie jej nie  ma, gdyż wiadomo,że właśnie  ubite białka dodają puszystości

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/11/2012 at 22:27

      Według mnie to najlepszy ser z wiaderka jaki wypróbowałam. Cieszę się, że sernik smakuje:)
      Pozdrawiam

  5. gin

    06/11/2012 at 20:44

    Wygląda bardzo ładnie :) Nigdy nie robiłam sernika z wiaderkowego twarogu, może kiedyś spróbuję :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      07/11/2012 at 19:10

      Jeśli się zdecydujesz, to polecam ten z Biedronki. Nie z każdego wiaderka wyjdzie smaczny.
      Takie wiaderko to alternatywa jak chce się zjeść sernik, a nie chce się napracować.

      • Katarzyna

        26/03/2013 at 15:14

        Twaróg z wiaderka nie zawsze jest twarogiem, niestety…. Kilkakrotnie zdarzyło mi się kupić biedronkowy czy tez lidlowy który okazywał sie być konsystencji rzadkiej smietany a był niestety odpowiednio „obrobioną” smietanką czy innym tworem twarogopodobnym. warto czytac czy to co wydaje sie byc twarogiem faktycznie nim jest. Jedyny 100% TWARÓG z wiaderka jaki darze zaufaniem to President Twaróg półtłusty potrójnie mielony. Jestem maniaczką serników :) Blog jakpomasle bardzo mnie zaciekawił! pozdrawiam

        • jakpomasle

          jakpomasle

          26/03/2013 at 21:37

          Masz rację! U mnie w domu zawsze był sernik z twarogu, bo kiedyś nie było czegoś takiego jak „ser” z wiaderka. Słyszałam wiele złych opinii o tym serze z biedronki (nie pamiętam składu), ale mnie akurat smakował powstały sernik. Podobny sernik robiłam z Tescowego wiaderka i był kiepski. A President na pewno wypróbuję. Na święta obiecałam sobię, że przygotuję „Sernik wiedeński” z twarogu.
          Cieszę się, że blog zaciekawił i oczywiście zapraszam.
          Pozdrawiam – Paula

  6. Droczilka

    27/10/2012 at 20:17

    Bardzo apetyczny serniczek.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top