Home Kuchnia Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

2 min read
4
0

„Zielone pomidory” kojarzą mi się z sałatką jaką robiła moja babcia, gdy na ogrodzie zostawały już tylko zielone pomidory i jej octowy smak, a od zawsze lubiłam wszystko co kwaśne. Moje drugie skojarzenie to wspaniała książka „Smażone zielone pomidory”.

Korzystając z końca lata, bo w tym roku jesień jest wyjątkowo letnia i piękna przygotowałam kilka słoików sałatki podobnej do tej jaką jadłam jako dziecko. W ramach uwspółcześnienia dodałam 1 zieloną paprykę.

Niezbędne składniki

  • 2 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 papryka (niekoniecznie)

Zalewa:

  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki octu
  • 6 szklanek wody
  • 5 łyżek cukru
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Pomidory należy umyć, pokroić w plasterki zaczynając od wierzchołka w stronę szypułki. Dzięki temu pomidor zachowa swój kształt. Pokrojone pomidory umieścić w dużej misce i porządnie posolić, wymieszać i odstawić na 24h.

Następnego dnia:

Wyparzyć słoiki. Cebulę posiekać na piórka, podobnie paprykę. Pomidory odsączyć na durszlaku. Składniki zalewy wymieszać w dużym garnku, zagotować, dodać pomidory, paprykę i cebulę. Zagotować. Gorące warzywa nakładać w słoiki, zalać zalewą i pasteryzować przez 10 minut.

 

Sałatka jest doskonałym dodatkiem do obiadu, zimnego bufetu czy kanapek. Ja ją po prostu uwielbiam!

A wy lubicie?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

4 komentarze

  1. Kaja Lelonek-Laber

    27/10/2015 at 22:34

    aż mi ślinianki zaczęły pracować, ale trochę się spóźniłam :(

    Reply

  2. edzia

    25/07/2013 at 21:33

    Sałatkę z zielonych pomidorów zrobiłam ,ale jak dla mnie za bardzo kwaśna:)Sprubuję z mniejszą ilością occtu.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/07/2013 at 21:36

      To fakt, że tutaj jest więcej octu niż w np. ogórkach konserwowych. Osobiście lubię takie kwaśne rzeczy, a galaretę wieprzową to polewam solidnie octem.
      Pozdrawiam :)

      Reply

    • Danuta Hossain

      09/10/2013 at 10:51

      Wlasnie ja zrobie,bo mam na balkonie bardzo duzo zielonych pomidorkow, ale tez mi sie wydaje ze w przepisie jest za duzo octu.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …