Home Kuchnia Danie główne Pizza hawajska z Piri – Piri – przepis

Pizza hawajska z Piri – Piri – przepis

4 min read
5
0

pizza hawajska

Mam dwa ulubione smaki pizzy. Pierwsza z nich to oczywiście pizza hawajska, druga to wegetariańska z szynką. Wiem, że to szaleństwo, ale właśnie takie zamawiam w pizzerii najczęściej. W domu oczywiście to co innego, jak robię swoją pizze dodaje dużo mniej sera, co widać na zdjęciu. Wynika to chyba z tego, że nie lubię kalorycznego jedzenia, tak już mam od dawna. Nie lubię także niezdrowej żywności, może to kogoś dziwić, ale ona mi po prostu nie smakuje. Nie powiem, że nie zjem tak jak weganin miodu, ale robię to bardzo rzadko.

Tym razem przygotowałam pizzę hawajską po swojemu. Zamiast popularnego ananasa dodałam brzoskwinie i sos piri piri. No właśnie, muszę zrobić teraz reklamę, bo sos jest genialny. Kupiłam go na próbę i razem z mężem wypróbowaliśmy go na tej pizzy. Wczoraj pojechałam do Lidla i kupiłam kolejne 4 butelki, aby mieć zapas na jakiś czas. Sos ten jest wyprodukowany z papryczek chilii, ale suszonych. Kilka kropel wystarczy, aby go poczuć.

Po raz kolejny korzystałam z mojego przepisu na „idealne ciasto na pizzę”. Przepis sprawdzony przeze mnie i już przez kilku internautów – ciasto na pizze. Z proporcji wychodzą 2 duże pizze, takie na blachę piekarnika.

pizza hawajska

 

Składniki na pizzę

  • 100 g szynki
  • 2 brzoskwinie
  • papryka (ja dodałam mrożoną)
  • ser żółty
  • sos do pizzy
  • sos piri – piri

Pizza hawajska – krok po kroku

Najpierw przygotować ciasto. Gdy będzie już rosło w misce, przygotować sos do pizzy, zetrzeć ser, pokroić pozostałe składniki.

pizza hawajska

Kolejność: Ciasto podzielić na pół, rozwałkować cienki placek, posmarować sosem i posypać 1/4 sera, wyłożyć szynkę, brzoskwinie i paprykę, posypać 1/4 sera. Wstawić do piekarnika 180 stopni C na 10 minut.

pizza hawajska

Na powyższym zdjęciu widać kilka kropek sosu piri-piri. Dla mnie jest dość pikantny, więc nie użyłam go dużo. Na opakowaniu również jest napisane, aby stosować w ilości kilku kropel. Mój mąż powiedział, że wreszcie czuć coś pikantnego. Jego wersja wygląda tak: polewa obficie ketchupem potrawę, a na to dopiero dość obficie piri – piri. Jak widać każdy je na swój sposób.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

5 komentarzy

  1. my cat cooks

    28/12/2012 at 16:37

    jest piri piri czyli jest pikantnie. jak dla mnie większej rekomendacji nie trzeba :) pozdrawiam

    Reply

  2. Karolina Adamek

    10/12/2012 at 11:13

    Bardzo smaczny przepis. Zrobiłam tę pizzę, choć szczerze mówiąc wolę nieco grubsze ciasto (takie, jak mają np. w Dominium). Po prostu muszę następnym razem zrobić podwójną porcję :) 
    Dzięki za przepis! 

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/12/2012 at 18:09

      Cieszę się, że smakowała. Po publikacji tej pizzy zrobiłam następną, ale bez brzoskwiń i razem z mężem stwierdziliśmy, że w/w była zdecydowanie smaczniejsza. Pozdrawiam:)

      Reply

  3. ania

    07/12/2012 at 22:54

    witam,  dopiero  zaczynam  piec,  a   jakie  ciasto,  czy  moge  poprosić   o   szczegółowy   przepis  :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …