Home Kuchnia Ciasta Pierniko – serniczki

Pierniko – serniczki

2 min read
2
0

Przepis powstał bardzo spontanicznie. Na dwa tygodnie przed świętami przygotowywałam pierniczki (przepis tutaj). Ciasta wyszło sporo i po upieczeniu 2 blaszek pierniczków, z pozostałej części wylepiłam moje foremki z Rossmanna w kształcie serca, mini tarty i podłużnej. Razem 10 sztuk. Wypełnienie czyli sernik przygotowałam z 1,5 kostki sera. Tak powstały pierniko – serniczki. Po upieczeniu i ostudzeniu włożyłam je do szczelnego pojemnika, aby zmiękły. Gotowe wystarczy posypać cukrem.

Składniki na serniczki:

  • 1,5 kostki sera twarogowego (półtłusty)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy

Z przepisu na pierniczki (klik) zagnieść ciasto, wyłożyć małe foremki i podpiec kilka minut. Wyjąć i wypełnić masą serową.

Ser przetrzeć przez sito. Najłatwiej przy pomocy plastikowej łyżki lub łopatki silikonowej (ja używam łopatki). Przy takiej ilości nie bawiłam się w ubijanie piany z białek. Jajka ubiłam z cukrem na puch, przy zmniejszonych obrotach dodać powoli ser, rozpuszczone masło oraz budyń w proszku. Masa serowa jest już gotowa, można ją wyłożyć na upieczone foremki z ciasta piernikowego.

Pierniko-serniczki wstawić do gorącego piekarnika i piec około 25 minut, ale to zależy od grubości sera i ilości ciastek w piekarniku. Gdy się juz zarumienią, wyjąć z piekarnika i pozwolić im odparować.

Nie zdziwcie się, jak okaże się, że dno ciastek (piernik) jest twarde jak kamień. Aby pierniki zmiękły, trzeba je wstawić do szczelnego pojemnika, u mnie był to pojemnik Curver z pokrywką. Rano pierniki były już miękkie.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

2 komentarze

  1. andevi

    21/12/2012 at 17:12

    super pomysł! mała prosba: dla osób mieszkających zagranicą i nie majacych dostępu do polskich produktów w standardowych opakowaniach, prosiłabym o podanie wartosci wagowych w przepisach. ja np nie wiem, ile to półtora kostki sera:(

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/01/2013 at 20:24

      Słuszna uwaga, będę pamiętać. Standardowa kostka sera ma 250 g. Pozdrawiam:)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…