Danie główne

Pieczona szynka wieprzowa, peklowana – przepis kulinarny

szynka pieczona

pieczona szynka

Szynek u nas w sklepach pod dostatkiem, ale tym są podobne do prawdziwych, że zawierają nawet 60% mięsa. Postanowiłam, że sama taką zrobię, więc kupiłam mięso i zabrałam sie do roboty. Moja pieczona szynka znacznie straciła na wadze podczas pieczenia, więc szynki w szynce jest przynajmniej 110%.

Przygotowanie takiej wędliny nie wymaga dużych umiejętności, ale czasu już tak, bo mięsko musi przynajmniej kilka dni poleżeć w zalewie. Cena kilograma szynki surowej wynosi od 16 do 19 zł, a ceny szynek parzonych jako wyrób wędliniarski zaczynają się od 30 zł w górę. Nie napiszę, że się opłaca, bo cena nie jest najważniejszym czynnikiem, który decyduje o zakupie. Ważniejszy jest skład, smak i struktura takiej wędliny. Zdjęcie mówi samo za siebie.

Mój prosty przepis na szynkę:

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • estragon

Zalewa do szynki pieczonej:

  • woda
  • 2 łyżeczki soli peklowej (na około 1,3 kg szynki)
  • 2 łyżki stołowe soli
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Zamiast soli peklowej możemy użyć saletry amonowej (dostępna w niektórych sklepach), ale należy ją bardzo rozważnie dodać, ponieważ takie małe kilku-gramowe opakowanie jest przeznaczone na kilkadziesiąt kilogramów mięsa. Bezpieczniej i wiele wygodniej będzie użyć soli peklowanej.

pieczona szynka

Pieczona szynka – sposób przygotowania

Szynkę opłukać. Przygotować zalewę. Wodę przegotować, ostudzić i rozpuścić w niej obie sole. Ile użyć wody? Tyle aby w przygotowanej misce szynka była całkowicie zanurzona. Do wody zalewy dodać ziele angielskie, liść laurowy i czosnek.

Szynkę włożyć do zalewy i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka następnych dni od czasu do czasu przewracając ją. Ile dni szynka powinna się moczyć? Przepisy podają zakres od 3 do 14 dni. Moja moczyła się 4 dni i wiem, że za krótko, ale musiała być gotowa na dany dzień. Zbyt krótkie moczenie mięsa skutkuje tym, że szynka nie będzie różowa w samym środku. Peklowanie mięsa pozwala na utrzymanie różowego koloru mięsa.

Folię aluminiową wysypać estragonem i obłożyć cebulą, na to położyć szynkę. Zawinąć folię i wstawić szynkę do gorącego piekarnika. Piec szynkę w temperaturze 180 º C. Czas pieczenia mniej więcej tyle ile waży nasze mięso. Moja szynka ważyła mniej więcej 1,3 kg i piekłam ją około 1h 30 min. Najefektywniej to zaopatrzyć się w termometr do mięsa, wbić szpikulec w sam środek szynki i kontrolować temperaturę, aż osiągnie około 70-75º C.

9 Comments

9 Comments

  1. Pingback: 11 dni bez mięsa i co dalej? | Jak Po Maśle

  2. Ryszard

    12/01/2014 at 12:31

    ma pytanko jak długo taka szynka może leżeć w lodówce

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/01/2014 at 10:52

      Gotowa i upieczona szynka poleży dosyć długo. U mnie jest tak, że po ostudzeniu kroimy ją krajalnicą i w pojemniku z pokrywką trzymamy około 5-6 dni, bo w takim czasie zdążymy ją zjeść. Dłużej nie polecam trzymać, bo wędlina wysycha. Nie zauważyłam, aby w tym czasie zmieniała kolor czy zapach.

  3. piotr

    21/05/2013 at 12:02

    mam pytanko czy jaką stroną folia odwrócona do środka tą matową czy błyszczącą to jest ważne

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/05/2013 at 12:20

      Od środka powinna być matowa strona.

      • piotr

        21/05/2013 at 12:49

        dzięki bardzo:) pozdrawiam

  4. piotr

    21/05/2013 at 12:02

    mam pytanko czy jaką stroną folia odwrócona do środka tą matową czy błyszczącą to jest ważne

  5. dariusz lugowski

    15/04/2013 at 21:41

    Nie rozumiem o pieczenie 1,3 kg ok 1 h i 30 min. a 1.6 kg. ok. 1 h i 60 min. co daje nam 2 h.To ile na 2kg szynki też 2h.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/04/2013 at 21:43

      Nie podawałam zależności czasu pieczenia od masy. Napisałam ile moja ważyła (1,3 kg) i ile się piekła (około 1h 30 minut). Czas pieczenia jest indywidualny, a to wyznacza termometr do mięsa. Kawałek 2kg może być pieczony właśnie 2h, inny będzie potrzebował 2h 15 minut.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top