pieczona szynka

Szynek u nas w sklepach pod dostatkiem, ale tym są podobne do prawdziwych, że zawierają nawet 60% mięsa. Postanowiłam, że sama taką zrobię, więc kupiłam mięso i zabrałam sie do roboty. Moja pieczona szynka znacznie straciła na wadze podczas pieczenia, więc szynki w szynce jest przynajmniej 110%.

Przygotowanie takiej wędliny nie wymaga dużych umiejętności, ale czasu już tak, bo mięsko musi przynajmniej kilka dni poleżeć w zalewie. Cena kilograma szynki surowej wynosi od 16 do 19 zł, a ceny szynek parzonych jako wyrób wędliniarski zaczynają się od 30 zł w górę. Nie napiszę, że się opłaca, bo cena nie jest najważniejszym czynnikiem, który decyduje o zakupie. Ważniejszy jest skład, smak i struktura takiej wędliny. Zdjęcie mówi samo za siebie.

Mój prosty przepis na szynkę:

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • estragon

Zalewa do szynki pieczonej:

  • woda
  • 2 łyżeczki soli peklowej (na około 1,3 kg szynki)
  • 2 łyżeczki stołowe soli
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Zamiast soli peklowej możemy użyć saletry amonowej (dostępna w niektórych sklepach), ale należy ją bardzo rozważnie dodać, ponieważ takie małe kilku-gramowe opakowanie jest przeznaczone na kilkadziesiąt kilogramów mięsa. Bezpieczniej i wiele wygodniej będzie użyć soli peklowanej.

pieczona szynka

Pieczona szynka – sposób przygotowania

Szynkę opłukać. Przygotować zalewę. Wodę przegotować, ostudzić i rozpuścić w niej obie sole. Ile użyć wody? Tyle aby w przygotowanej misce szynka była całkowicie zanurzona. Do wody zalewy dodać ziele angielskie, liść laurowy i czosnek.

Szynkę włożyć do zalewy i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka następnych dni od czasu do czasu przewracając ją. Ile dni szynka powinna się moczyć? Przepisy podają zakres od 3 do 14 dni. Moja moczyła się 4 dni i wiem, że za krótko, ale musiała być gotowa na dany dzień. Zbyt krótkie moczenie mięsa skutkuje tym, że szynka nie będzie różowa w samym środku. Peklowanie mięsa pozwala na utrzymanie różowego koloru mięsa.

Folię aluminiową wysypać estragonem i obłożyć cebulą, na to położyć szynkę. Zawinąć folię i wstawić szynkę do gorącego piekarnika. Piec szynkę w temperaturze 180 º C. Czas pieczenia mniej więcej tyle ile waży nasze mięso. Moja szynka ważyła mniej więcej 1,3 kg i piekłam ją około 1h 30 min. Najefektywniej to zaopatrzyć się w termometr do mięsa, wbić szpikulec w sam środek szynki i kontrolować temperaturę, aż osiągnie około 70-75º C.