Ciasta

Pavlova z granatem

Lubię bezy i lubię granaty. Często zostają mi białka jajek, gdy akurat potrzebuje tylko żółtek. W takich sytuacjach w zamrażarce zawsze mam specjalny plastikowy pojemnik w którym trzymam te białka. W stanie zamrożenia mogą być długo przechowywane.

Dziś naszła mnie ochota na ciasto Pawłowej. Przepis pochodzi z książki Thermomix.

Składniki:

5 białek
1 szczypta soli
4 krople octu
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
150 g cukru pudru
100 g cukru

Bita śmietana:

250 ml śmietany 36%
2 granaty (owoce)
2 łyżki cukru pudru

 

Na papierze odrysować od dna tortownicy okrąg o średnicy 24 cm.

Białka z octem i 2 łyżkami cukru ubić na sztywno. Po ubiciu dodać resztę cukru, cukier puder, mąkę kukurydzianą i lekko wymieszać. Na koło wylać masę i wstawić do piekarnika.

Piekarnik nagrzać wcześniej do 150 stopni C. Piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec 60 minut.

Po upieczenie wyjąć bezę na paterę, gdy ostygnie wyłożyć ubitą wcześniej bitą śmietanę a na nią ziarna granata. W miarę możliwości ozdobić listkami mięty.

Po prostu pycha…

2 komentarze

2 Comments

  1. Jackasss

    19/10/2012 at 08:11

    Ja już miałem okazję skosztować i polecam. Naprawdę smaczne :)

  2. Kuchenny bałagan

    19/10/2012 at 07:37

    Jest absolutnie wspaniała!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top