Home Kuchnia Ciasta Pavlova z granatem

Pavlova z granatem

2 min read
2
0

Lubię bezy i lubię granaty. Często zostają mi białka jajek, gdy akurat potrzebuje tylko żółtek. W takich sytuacjach w zamrażarce zawsze mam specjalny plastikowy pojemnik w którym trzymam te białka. W stanie zamrożenia mogą być długo przechowywane.

Dziś naszła mnie ochota na ciasto Pawłowej. Przepis pochodzi z książki Thermomix.

Składniki:

5 białek
1 szczypta soli
4 krople octu
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
150 g cukru pudru
100 g cukru

Bita śmietana:

250 ml śmietany 36%
2 granaty (owoce)
2 łyżki cukru pudru

 

Na papierze odrysować od dna tortownicy okrąg o średnicy 24 cm.

Białka z octem i 2 łyżkami cukru ubić na sztywno. Po ubiciu dodać resztę cukru, cukier puder, mąkę kukurydzianą i lekko wymieszać. Na koło wylać masę i wstawić do piekarnika.

Piekarnik nagrzać wcześniej do 150 stopni C. Piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec 60 minut.

Po upieczenie wyjąć bezę na paterę, gdy ostygnie wyłożyć ubitą wcześniej bitą śmietanę a na nią ziarna granata. W miarę możliwości ozdobić listkami mięty.

Po prostu pycha…

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

2 komentarze

  1. Jackasss

    19/10/2012 at 08:11

    Ja już miałem okazję skosztować i polecam. Naprawdę smaczne :)

    Reply

  2. Kuchenny bałagan

    19/10/2012 at 07:37

    Jest absolutnie wspaniała!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…