Home Kuchnia Ciasta Orzechowiec czyli ciasto z kajmakiem i orzechami

Orzechowiec czyli ciasto z kajmakiem i orzechami

3 min read
13
0

Na Facebooku pisałam dziś, że piekę orzechowca na maśle. Aromat masła po prostu cudownie rozchodził się po całym domu. Pomysł na to ciasto chodziło za mną już kilka dni. Robi się je podobnie jak miodownik i najlepsze jest następnego dnia. Placki należy przełożyć masą i odstawić, najlepiej na noc. Ja oczywiście, musiałam odkroić chociaż kawałek i pokazać wam do zdjęcia:)

Składniki:

kruche ciasto:

  • 500-600 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 1 lub2 jajka
  • (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru

pozostałe:

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • krem budyniowy dr.Oetkera lub 2 opakowania budyniu waniliowego
  • puszka kajmaku (karmel)
  • orzechy ziemne niesolone
  • opakowanie krakersów

Wymienione składniki na ciasto połączyć i zagnieść. W razie potrzeby podsypać mąką. Podzielić na dwie części i upiec 2 placki w dużej blasze. Czas pieczenia około 22 minuty w temperaturze 190 stopni C.

Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Ja akurat miałam w spiżarni krem budyniowy (jak do karpatki). W misce utrzeć miękkie masło. Ucieranie ma na celu napowietrzenie masła, aby łatwo się połączyło z budyniem, wtedy masa będzie stabilna. W trakcie ucierania po łyżce dodawać budyń, aż do całkowitego połączania kremu.

Na tacy układać kolejno: placek kruchego ciasta, połowę masy budyniowej, drugi placek kruchego ciasta, resztę kremu, krakersy, masę kajmakową, a na wierzch wysypać orzechy ziemne. Orzechy ziemne zazwyczaj spotykam solone, ale teraz już wiem, że nie solone bez problem można kupić w Biedronce.

Gotowe ciasto owinęłam folią spożywczą, aby trzymało wilgoć i nie przeszło zapachami z lodówki.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

13 komentarzy

  1. Martyna

    13/09/2014 at 12:13

    ciasto zrobiłam dziś rano. Czeka w lodówce aż wrócę z pracy i je spróbuję :D:D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/09/2014 at 14:20

      I jak wyszło?

      Reply

  2. Mistrz cukiernictwa

    10/11/2013 at 11:43

    Świetnie, tyle, że w przepisie dotyczącym ciasta brak ważnego składnika-CUKRU!!!!
    i ciasto się nie udało. Wielkie dzieki…

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      12/11/2013 at 22:04

      Bez cukru też się uda, ale wiadomo, że nie będzie tak dobre. Masa kajmakowa jest dość słodka, dlatego nie polecam dodawać dużo cukru do ciasta.

      Reply

  3. http://zgotowani.pl/

    23/05/2013 at 13:53

    kusi mnie bardzo:)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/05/2013 at 14:01

      wcale się nie dziwie, bo ciasto wygląda smakowicie; kiedy je zrobię, szybko znika:)

      Reply

  4. Dorota

    03/02/2013 at 12:48

    krakersy są słone, czy nie czuć tego w cieście?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/02/2013 at 20:55

      Też się tego bałam, ale według mnie jest mało wyczuwalne, chociaż mój mąż się poznał i zapytał czy dodałam sól (nie wiedział o krakersach). Myślę, że z powodzeniem można dodać również herbatniki.

      Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/02/2013 at 20:55

      Też się tego bałam, ale według mnie jest mało wyczuwalne, chociaż mój mąż się poznał i zapytał czy dodałam sól (nie wiedział o krakersach). Myślę, że z powodzeniem można dodać również herbatniki.

      Reply

  5. gin

    15/11/2012 at 17:41

    Wierzch się do mnie normalnie uśmiecha i woła „upiecz mnie, upiecz” ;)

    Reply

  6. Vajoley

    11/11/2012 at 08:54

    w składnikach zapomniałaś wymienić krakersów ;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/11/2012 at 10:36

      faktycznie; dzięki, już dopisałam:)

      Reply

  7. Kamciss

    10/11/2012 at 22:04

     Wygląda pysznie, masz rację podobny do miodownika :)
    Zapraszam do siebie.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…