mazurek wielkanocny

Już za niespełna 4 tygodnie będziemy obchodzić święta Wielkiej Nocy. Postanowiła z tej okazji przygotować w swojej kuchni świąteczne potrawy i ciasta, które nastepnie będę publikować dla Was na blogu w najbliższym czasie. Dziś przygotowałam Mazurek Wielkanocny, znany też pod nazwą Mazurek Polski. Przepis pochodzi z książki Bożeny Dykiel „Moje sekrety kulinarne”, którą kilka lat dostałam od Jacka w prezencie . Pozycja bardzo ciekawa, bo przepisy są posegregowane tematycznie.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła (ja użyłam margaryny)
  • 3 jaja
  • marmolada lub gęsty dżem
  • bakalie
  • lukier lub czekolada

Mazurek Wielkanocny – sposób przygotowania

Pierwszą ważną rzeczą o jakiej należy pamiętać, jest wcześniejsze wyjęcie masła (lub margaryny) z lodówki. W temperaturze pokojowej tłuszcz zmięknie, a ciasto łatwiej się zagniecie.  Z podanych składników, czyli z mąki, cukru, jajek i masła zagnieść gładkie ciasto. Każdy przepis na kruche ciasto podaje, aby je schłodzić w lodówce. W tej recepturze nie było takiej wzmianki, a ja postępowałam zgodnie z opisem. Po zagnieceniu ciasta, podzielić je na dwie części, a każdą z nich upiec oddzielnie.

ciasto kruche mazurek

Widelcem zrobić dziurki w surowym cieście. Piekarnik nagrzać do 180° C, a placki piec około 20 minut, aż się lekko zarumienią.

ciasto kruche mazurek

Po upieczeniu ostrożnie wyjąć placki z formy, ponieważ ciasto jest delikatne i kruche, a to oznacza, że lubi się łamać i kruszyć.

mazurek wielkanocny przygotowanie

Mazurek to tradycyjne Wielkanocne ciasto, które przekładane jest różnymi masami, marmoladą lub dżemem. Mój mazurek w połowie był z marmolady i konfitury domowej roboty z gruszek, prażonych jabłek i śliwek z dodatkiem migdałów. Przełożony mazurek polukrować lub polać czekoladą. Ozdobić bakaliami.

mazurek wielkanocny

Babka piaskowa czy mazurek?

A Wam z czym kojarzy się Wielkanoc?