Ciasta

Mazurek Wielkanocny – tradycyjny polski przepis

SONY DSC

Już za niespełna 4 tygodnie będziemy obchodzić święta Wielkiej Nocy. Postanowiła z tej okazji przygotować w swojej kuchni świąteczne potrawy i ciasta, które nastepnie będę publikować dla Was na blogu w najbliższym czasie. Dziś przygotowałam Mazurek Wielkanocny, znany też pod nazwą Mazurek Polski.

mazurek wielkanocny

Już za niespełna 4 tygodnie będziemy obchodzić święta Wielkiej Nocy. Postanowiła z tej okazji przygotować w swojej kuchni świąteczne potrawy i ciasta, które nastepnie będę publikować dla Was na blogu w najbliższym czasie. Dziś przygotowałam Mazurek Wielkanocny, znany też pod nazwą Mazurek Polski. Przepis pochodzi z książki Bożeny Dykiel „Moje sekrety kulinarne”, którą kilka lat dostałam od Jacka w prezencie . Pozycja bardzo ciekawa, bo przepisy są posegregowane tematycznie.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła (ja użyłam margaryny)
  • 3 jaja
  • marmolada lub gęsty dżem
  • bakalie
  • lukier lub czekolada

Mazurek Wielkanocny – sposób przygotowania

Pierwszą ważną rzeczą o jakiej należy pamiętać, jest wcześniejsze wyjęcie masła (lub margaryny) z lodówki. W temperaturze pokojowej tłuszcz zmięknie, a ciasto łatwiej się zagniecie.  Z podanych składników, czyli z mąki, cukru, jajek i masła zagnieść gładkie ciasto. Każdy przepis na kruche ciasto podaje, aby je schłodzić w lodówce. W tej recepturze nie było takiej wzmianki, a ja postępowałam zgodnie z opisem. Po zagnieceniu ciasta, podzielić je na dwie części, a każdą z nich upiec oddzielnie.

ciasto kruche mazurek

Widelcem zrobić dziurki w surowym cieście. Piekarnik nagrzać do 180° C, a placki piec około 20 minut, aż się lekko zarumienią.

ciasto kruche mazurek

Po upieczeniu ostrożnie wyjąć placki z formy, ponieważ ciasto jest delikatne i kruche, a to oznacza, że lubi się łamać i kruszyć.

mazurek wielkanocny przygotowanie

Mazurek to tradycyjne Wielkanocne ciasto, które przekładane jest różnymi masami, marmoladą lub dżemem. Mój mazurek w połowie był z marmolady i konfitury domowej roboty z gruszek, prażonych jabłek i śliwek z dodatkiem migdałów. Przełożony mazurek polukrować lub polać czekoladą. Ozdobić bakaliami.

mazurek wielkanocny

Babka piaskowa czy mazurek?

A Wam z czym kojarzy się Wielkanoc?

4 Comments

4 Comments

  1. Grażyna

    21/03/2013 at 21:14

    Tradycyjny mazurek z tradycyjnymi, polskimi m&m’s-ami.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2013 at 21:17

      Polski mazurek to kolorowy mazurek :)
      Pozdrawiam

  2. styl-szyk-elegancja

    04/03/2013 at 13:27

    Chyba wykorzystam Wasz wpis do zrobienia mazurka na Święta! Bardzo ładne zdjęcia! Z czym kojarzy mi się Wielkanoc? Ze „święconką”, zapachem wiosny w powietrzu… Pozdrawiam, Martyna

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/03/2013 at 19:22

      Ach, dziękujemy i bardzo się cieszymy. Wkrótce na blogu inna wersja: Mazurek z kajmakiem. Zapraszamy:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top