Strona główna Kuchnia Kąski z kurczaka z dipem czosnkowym

Kąski z kurczaka z dipem czosnkowym

2 minut czytania
0
0

 

Dziś pierwszy czerwiec. Kolejny miesiąc, w którym biorę udział w konkursie na Kulinarny Blog Roku. Tym razem tematem przewodnim są: słone przekąski dla kibiców. Od razu wiedziałam, że muszą to być moje „Kąski z kurczaka z dipem czosnkowym”. Wykonanie jest banalnie proste, a jak smakują….

Na mój przepis możecie głosować tutaj: http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=752

…i 3 razy z tego samego komputera.

Poniżej składniki i przepis na moje kąski:

  • Mięso
    • filet z kurczaka 500 g
    • masło 1 łyżka
    • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • Panierka
    • bułka tarta pół szkl
    • płatki kukurydziane pół szkl
    • jajko 1 szt
    • sól szczypta
    • pieprz szczypta
  • Dip czosnkowy
    • majonez 2 łyżki
    • jogurt naturalny lub śmietana 12% 2 łyżki
    • czosnek 1 ząbek
    • cukier szczypta
    • sól szczypta
    • koperek szczypta

     

    Mięso umyć, pokroić w paski długości 4 cm, grubości 2 cm.  Masło rozpuścić, wymieszać z ziołami prowansalskimi i natrzeć mięso. Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub utłuc przez woreczek wałkiem do ciasta i wymieszać z bułka tartą.Jajko, sól i pieprz rozbić.

    Paski mięsa obtoczyć w jajku, następnie w bułce wymieszanej z płatkami.

    Kąski układać na kratce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, kąski piec około 30 minut (aż się lekko zrumienią) składniki dipu połączyć z posiekanym koperkiem i dokładnie wymieszać.

Wczytaj więcej podobnych artykułów
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czytaj rownież

Nie mów tego głośno: „Żywność to sama chemia” cz.1

W ostatnim moim poście padło sformułowanie „żywność to sama chemia”. Ta fraza już chyba na…