Home Kuchnia Danie główne Kaczka pieczona w sosie grejfrutowym

Kaczka pieczona w sosie grejfrutowym

5 min read
0
0

kaczka pieczona

W polskiej tradycji wielkanocnej kaczka pieczona należała do ścisłego kanonu potraw świątecznych. Zwykle była to kaczka pieczona z jabłkami lub nadziewana farszem różnego rodzaju. Pamiętam, że w dzieciństwie jeździliśmy z rodzicami do babci na Wielkanocny obiad, podczas którego moja babcia podawała właśnie kaczkę.

To wspomnienie z dzieciństwa zainspirowało mnie, aby w tym roku upiec kaczkę dla mojej rodziny. Ponieważ do świąt jest jeszcze trochę czasu, to postanowiłam, że zrobię mały eksperyment i przetestuję nowy przepis. Jeżeli przygotowane na jego podstawie danie wyjdzie smaczne, to na pewno zrobię je jeszcze raz, tym razem na Wielkanoc.

Postawiłam na kaczkę pieczoną w sosie grejpfrutowym, zrobionym ze świeżo wyciśniętego soku, czerwonego wina i sosu sojowego. Sos powstał na bazie marynaty, w której pierś z kaczki marynowała się przez godzinę. To tak pokrótce, szczegółowy przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • sól morska Kamis
  • pieprz Kamis
  • olej
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka ketchupu
  • 1 grejpfrut
  • ząbek czosnku

Tak powstała moja kaczka pieczona

W pierwszej kolejności musimy przygotować marynatę, w której będzie moczyło się mięso. Mąkę ziemniaczaną wsypać do szklanki, dodać wino, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ketchup i dokładnie wszystko wymieszać. Grejpfruta przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok i dodać do marynaty.

kaczka pieczona

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem Kamis. Tak przygotowane piersi z kaczki włożyć do marynaty. Ja przygotowałam to w woreczku strunowym, dzięki temu mięso można obracać, a marynata równomiernie pokryje mięso. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 h albo zostawić na noc.

kaczka pieczona

Wyjąć mięso z marynaty i odsączyć. Na patelnie wlać olej i obsmażyć piersi ze wszystkich stron. Dzięki takiemu lekkiemu smażeniu nasze mięsko będzie wewnątrz miękkie, a nie gumowate i twarde. Usmażone piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. W trakcie pieczenia mięso polewać przygotowaną marynatą, a pod koniec dodać cząstki grejpfruta. Czas pieczenia: 30 minut w temp. 160° C i pod przykryciem.

kaczka pieczona

Dopełnieniem całości będzie ryż ugotowany na sypko i cząstki grejpfruta, które bardzo ciekawie komponują się z całym daniem.

Opisywana powyżej kaczka pieczona w sosie grejpfrutowym okazała się być bardzo delikatna w smaku, krucha i aromatyczna. Do tej pory kaczkę podawałam z młodymi ziemniakami, ale tym razem wykorzystałam biały ryż. To połączenie również było bardzo udane. W ten prosty sposób z tradycyjnej pieczonej kaczki powstało zupełnie nowe danie.

A czy w waszych domasz na Wielkanoc jada się pieczoną kaczkę?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…