Home Kuchnia Uszka z grzybami do barszczu – Krok po kroku

Uszka z grzybami do barszczu – Krok po kroku

6 min read
25
0

Wigilia już za niespełna miesiąc, a ja już przygotowałam uszka z grzybami do barszczu. W tym roku zrobiłam ich więcej, bo teraz, w listopadzie mam na to czas. Oczywiście część z nich razem z mężem zjedliśmy z barszczykiem. Trzeba było przetestować czy smaczne, inaczej nie publikuję na blogu:) Reszta na tacy poszła do zamrażarki – uszka koniecznie muszą być oddzielone podczas zamrażania, a jak już zamarzną przesypuję je do woreczka z zipem. Przepis na to jak zrobić uszka z grzybami do barszczu pochodzi z książki siostry Anastazji (143 przysmaki).

Przez moment zastanawiałam się, czy aby na pewno powinnam przygotować tutorial o tym, jak lepić uszka do barszczu. Już kiedyś opisywałam jak lepić pierogi, no ale pierogi to pierogi i nie każdy umie je sklejać. Uszka za to są tak łatwe w wykonaniu, że może nie powinnam się wygłupiać i wstawiać tego postu. Z drugiej strony, chyba nikt nie rodzi się z wiedzą „jak zrobić uszka z grzybami”, więc zrobiłam zdjęcia, jak to wygląda w moim wykonaniu. Zatem jeśli nie wiesz, jak się lepi uszka, to ten poradnik jest właśnie dla Ciebie. :)

Aby zrobić uszka z grzybami potrzebujesz (składniki):

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • woda

Farsz:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól

 

Jak zrobić uszka z grzybami – przepis krok po kroku

Najpierw przygotowujemy farsz. Grzyby wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na jakiś czas, a najlepiej na noc. Następny krok to odcedzenie grzybów, ja właściwie to je płuczę i odławiam, bo wtedy cały piasek i zanieczyszczenia pozostają na dnie naczynia. Przełożyć grzyby do małego rondelka, ugotować, pokroić lub zemleć w maszynce. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle z dodatkiem soli. Dodać grzyby i tyle bułki tartej, aby farsz nie był zbyt rzadki. Gdy nasze nadzienie będzie stygło, możemy zabrać się za przygotowanie ciasta.

Ciasto przygotowuję w misce, do której przesiewam mąkę i robię wgłębienie. Do mąki dodać jajko, oliwę i sól. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając letnią wodę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta na pierogi. Jeśli nie będziemy od razu wyrabiać uszek, ciasto należy przykryć, ponieważ lubi schnąć.

1. Ciasto podzielić na pół lub na trzy części, rozwałkować dosyć cienko. Ostrym nożem lub tak jak ja, okrągłym nożem do pizzy pokroić placek na kwadraty o boku 4 cm. Jak widać na zdjęciu moje „kwadraty” są prostokątami, ale nie ma to większego znaczenia. Podczas sklejania można przyciąć za szeroki bok.

jak zrobić uszka

2. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu.

uszka z grzybami

3. Złożyć uszko po przekątnej

jak zrobić uszka

4. Skleić boki.

uszka z grzybami

5. Uszko jest prawie gotowe, ma kształt trójkąta.

jak zrobić uszka

6. Zawinąć końce uszka wokół palca i skleić.

uszka z grzybami

7. Brawo! Mamy pierwsze uszko.

uszka z grzybami

A to część moich uszek:

uszka z grzybami

Uszka wrzucać do gotującej się wody, lekko zamieszać i gotować od momentu wypłynięcia około 3-4 minuty.

uszka z grzybami

Teraz jeszcze pozostaje ugotować barszczyk i jedno wigilijne danie już mamy gotowe. Jeśli nie wiecie jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony zakwaszany skorzystajcie z mojego przepisu.

Koniecznie daj mi znać w komentarzach, jak Ci się udało zrobić uszka z mojego przepisu? :)

uszka z grzybami

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

25 komentarzy

  1. […] wrzucić na lekko osolony wrzątek, chwilkę gotować, odcedzić i podawać. Pomysł podpatrzony tutaj, lekko […]

    Reply

  2. italka

    07/12/2016 at 21:53

    Zastanawiałaś się, czy zrobić ten post, ja osobiśie jestem Ci bardzo wdzieczna, moj pierwsze uszka, za które wezme sie na dniach i równiez zamrożę, i z pewnoscia dam znac jak wyszły. Dziekuje!

    Reply

  3. Kamila

    17/11/2016 at 12:22

    Chciałabym zapytac ile czasu gotować grzyby? ☺

    Reply

  4. Rene KB

    21/12/2014 at 05:03

    Przepis FANTASTYCZNY ,kształt również bardzo pomysłowy :) Bardzo DZIEKUJE !!! Wykorzystałam w zeszłym roku i teraz rowniez do niego wracam :) Jeszcze raz DZIEKUJE !!!! Zdrowych ,spokojnych ,rodzinnych ŚWIT życze !!! :)
    Pozdrawiam !!!

    Reply

  5. Iwona

    21/12/2014 at 01:58

    Przepraszam, nie doczytałam, jest przecież to jajko;) Dzieki

    Reply

  6. Iwona

    21/12/2014 at 01:57

    Czy do ciasta dodać jajko? W produktach do przepisu go nie, a w przepisie jest. Jak więc ma być z tym jajkiem?

    Reply

  7. NYgirl

    20/12/2014 at 20:51

    Dzisiaj wlasnie bedziemy próbować uszka z Pani przepisu, wygladaja smacznie.

    Reply

  8. as

    16/12/2014 at 22:46

    dzięki za przepis

    Reply

  9. bryłka

    23/12/2013 at 21:09

    właśnie zrobiłam i się mrożą, pyyyszne <3

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/12/2013 at 21:26

      super! cieszę się :)

      Reply

  10. aaa

    18/12/2013 at 20:50

    wstawiłam do mrozenia uszka a barszczyk nabiera pieknego kolorku

    Reply

  11. Iza

    17/12/2013 at 19:23

    WItam, mieszkam za granicą i trudno jest mi kupić grzyby suszone. Jedyne dostępne jakie znalazłam to mrożone borowiki. Czy ktoś kiedyś próbował użyć mrożonych/świeżych grzybów? Farsz przygotowuje się wówczas tak samo czy trzeba coś zmieniać?Czy smak jest wówczas lepszy/gorszy? Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/12/2013 at 20:43

      Mrożonych grzybów nie używałam, ale wiem, że niektórzy przygotowują uszka ze świeżych pieczarek. Myślę, że jak użyjesz mrożonych borowików, a to dobre grzyby, uszka wyjdą smaczne. Mrożone, suszone czy świeże i tak trzeba ugotować.

      Reply

  12. maillot suede 2013

    22/07/2013 at 18:49

    maillot suede 2013…

    the on-website pitcher who demonstrates you 1 wonderful issue after yet another at the lodge and the closer. (We can all think about the nearer)….

    Reply

  13. maillot de foot pas cher

    08/06/2013 at 18:58

    maillot de foot pas cher…

    Very informative article post.Really looking forward to read more. Really Great….

    Reply

  14. maillot psg 2013

    02/06/2013 at 01:00

    maillot psg 2013…

    I am also intrigued in this topic. I have spent a whole lot of time on seeking this type of subject matter. It is extremely useful….

    Reply

  15. cosiek

    24/12/2012 at 11:42

    cudowny przepis choć podeszłam do niego sceptycznie

    ogólnie uchodzę za dobra kucharkę hihi ale nigdy mi specjalnie nie wychodziły uszka czy pierogi unikałam ich jak mogłam
    ciasto super się wyrabia i łatwo rozwałkowuje nawet na bardzo cieniutko

    teraz będę serwować bardzo często

    bardzo dziękuje za przepis jest idealny :)

    Reply

  16. Ewa

    23/12/2012 at 13:31

    Wyglądają te uszka ładnie, ale ja osobiście robię cieńsze ciasto na pierogi. Nie lubimy, by dominowało w pierogach (jakichkolwiek) ciasto, a gdy jest cienko rozwałkowane, wówczas harmonia smaku między ciastem a farszem jest właśnie taka, jak trzeba! Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia życzy stara gospodyni.

    Reply

  17. Ahabe

    15/12/2012 at 23:46

    Piękne dzięki za odpowiedź błyskawiczną! Będzie zatem barszczyk z uszkami! Pomyślimy ciepło o Tobie przy Wigilii! Życzę Ci najserdeczniej abyś kultywowała swoją pasję, gdyż dzięki takim jednostkom jak Ty nasze polskie tradycje nie zginą! Pozdrawiam gorąco Ahabe.

    Reply

  18. Ahabe

    14/12/2012 at 13:58

    Hej, nie wiem czy jesteś lepszą kucharką czy fotografką, ale ja ani jednym ani drugim. Więc proszę podawaj ile Ci wyszło uszek z tej proporcji, którą podałaś, ile litrów barszczu z tego przepisu wzorowanego chyba na p.Dykiel (ja ją lubię). Będę się mogła obliczyć! Ukłony!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/12/2012 at 12:40

       Co do uszek to na zdjęciu jest około połowy. Łącznie wyszło przynajmniej 60 sztuk. A jeśli chodzi o barszcz to wody wlałam nieco ponad poziom buraków – razem z burakami około 2,5l. Po odcedzeniu gotowego barszczu wyszło mi około 1,5 l. Barszcz gotowałam za każdym razem bez uchylania pokrywki, aby za bardzo się nie zredukował.
      Przepis na barszcz pochodzi z książki Bożeny Dykiel:)

      Reply

      • blueturk

        21/11/2013 at 11:45

        Z 40g grzybów 60 uszek? poważnie? Pierwszy raz będę robić i nie wiem, ile grzybów kupić, ale stawiałam bardziej na pół kilo… :D

        Reply

        • jakpomasle

          jakpomasle

          22/11/2013 at 00:20

          Takie proporcje są w przepisie, który pochodzi z jednej z najlepszych książek. Oczywiście zawsze można zrobić z połowy składników, a liczba uszek zależy od ich wielkości. Mi wyszło ok. 60 szt, innym może wyjść mniej.

          Reply

  19. […] Poniżej zdjęcie również opisywanego barszczu. Przepis na pyszne uszka z grzybami opisałam tutaj. […]

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…