Ciasta

Cukier z prawdziwą wanilią

cukier z laską wanilii

Jak każda przyzwoita blogerka kulinarna przygotowałam prawdziwy cukier waniliowy. Syntetyczna wanilia jest bardzo popularna i bardzo wygodnie jest po nią sięgnąć, ale to zawsze będzie syntetyk. Już dawno obiecałam sobie, że muszę kupić wanilię w laskach i nasycić nią cukier kryształ. Przy okazji zakupów w sklepie kupiłam pojedyncza laskę wanilii firmy Kamis, która kosztowała 12 zł. Po wyjęciu z opakowania nacięłam laskę i lekko otworzyłam, a następnie zostawiłam w cukrze na kilka godzin. Następnie ostrym końcem noża wydrążyłam środek wanilii (to takie małe czarne kuleczki), a pustą laskę zostawiłam w cukrze. Słoik szczelnie zakręciłam i wymieszałam zawartość.

Taki cukier bije na głowę ten kupowany w sklepie i nadaje się do wszystkiego. Dodaję go do powideł, naleśników, ciast a nawet kawy. Zadowolona z efektu postanowiłam zakupić większą ilość lasek wanilii. Cena 6 sztuk w internet bez kosztów wysyłki wynosi 8,5 zł. To się naprawdę opłaca.

1 Comment

1 Comment

  1. gosijka

    26/07/2012 at 12:01

    Racja, że domowy cukier waniliowy nie dość, że jest dużo lepszy to jeszcze do tego jest tańszy. Pozdrawiam!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top