Ciasta

Ciasteczka owsiane (z rodzynkami) – prosty przepis

ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane

Jakiś czas temu mój mąż wpadł na pomysł, że zacznie regularnie ćwiczyć, poprawi swoją kondycję i jednocześnie zrzuci trochę na wadze. Oczywiście jak to w małżeństwie bywa, gdy jedno się odchudza i trenuje, drugie cierpi razem z nim. Dlatego też nie minęło dużo czasu, gdy zaczął mnie męczyć o to, abym zastąpiła słodke przekąski ich detetycznymi odpowiednikami. Dodatkowo oczekiwał, że zrobię dla niego taką przekąskę, która nasyci go na dłużej i jednocześnie będzie dietetyczna.

Długo się zastanawiałam i ostatecznie mój wybór padł na ciasteczka owsiane zrobione na bazie płatków owsianych. W swoim życiu wypróbowałam już wiele przepisów takie ciasteczka. Ba! Nawet przejrzałam wiele blogów z recepturami, ale żaden przepis nie odpowiadał mi w 100%. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i opracować własną recepturę.

Dlaczego moje ciasteczka są najlepsze? Bo zmodyfikowałam przepis ze starej książki kucharskiej i dla lepszego smaku dodałam słodkie rodzynki. Jeżeli mi nie wierzycie na słowo sami spróbujcie je przygotować, bo robi się je naprawdę szybko i prosto. Gwarantuję, że się nie zawiedziecie.

Składniki na 20 ciasteczek:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1-2 jaja
  • aromat migdałowy
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 100 g rodzynków

 Ciasteczka owsiane – sposób przygotowania

Aby przygotować  ciasteczka owsiane należy utrzeć masło na puszystą masę, dodać jaja i cukier, dalej ucierać do ujednolicenia masy.

Następnie dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia oraz rodzynki. Rodzynki czasami zastępuję suszoną żórawiną. Zależy od tego co akurat mam w spiżarni, lub na co mam ochotę. Całość dokładnie mieszamy.

Ręką formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Ja na mojej blasze umieściłam wszystkie ciasteczka, ale podczas pieczenia bardzo urosły i przykleiły się do siebie. Z odklejeniem nie było problemu: po prostu poczekałam aż ostygną i przy pomocy łopatki kolejno je zdjęłam z blachy.

ciastka owsiane z rodzynkami

Piec w temp.180 st. C do rumianego koloru.

ciasteczka owsiane z rodzynkami

Moje ciasteczka owsiane, gdy już były gotowe dałam do spróbowania domowemu testerowi, tj. mojemu mężowi, a później także rodzicom i przyjaciołom. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że smakują i wyglądają podobnie jak reklamowane w telewizji batoniki typu pełne ziarno.

To co je wyróżnia od kupnych ciasteczek, to naturalny skład bez ulepszaczy i dodatków chemicznych oraz kruchość. Ale najlepszy jest w nich smak, który jest nie do podrobienia i wspomniane wcześniej rodzynki.

ciasteczka owsiane

Napiszcie w komentarzach jak Wam się udały ciasteczka. Jestem bardzo ciekawa wszystkich opini :)

8 Comments

8 Comments

  1. Pingback: Kruche ciasteczka z wiesiołkiem i siemieniem lnianym | Blog Green World 24

  2. Emilka

    04/12/2013 at 11:04

    Bardzo prosty przepis, można często do niego wracać bo ciasteczka są przepyszne. Dzięki! :)

  3. sunbee

    21/12/2012 at 06:19

    witaj!a czy płatki muszą byc błyskawiczne? czy mogą być te „zwykłe” owsiane?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/01/2013 at 20:26

      Ze zwykłych nie robiłam, ale myślę, że też wyjdą.

  4. Ktorakolwiek

    30/10/2012 at 13:09

    Nie „ów” ciasteczka, tylko „owe ciasteczka”, jak już. „Ów” używa się do rodzaju męskiego liczby pojedynczej.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/11/2012 at 19:50

       Dziękuję, już poprawione:)

  5. Internautka

    16/08/2012 at 18:31

    dzisiaj robiłam twoje ciasteczka z tego przepisu i wyszły pyszne

  6. BeataWr

    16/08/2012 at 09:05

    Pierwsze zdjęcie przekonało mnie, że muszę je zrobić.
    Zabieram się do pieczenia.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top