Home Kuchnia Ciasta Ciasteczka owsiane (z rodzynkami) – prosty przepis

Ciasteczka owsiane (z rodzynkami) – prosty przepis

5 min read
9
0

ciasteczka owsiane

Jakiś czas temu mój mąż wpadł na pomysł, że zacznie regularnie ćwiczyć, poprawi swoją kondycję i jednocześnie zrzuci trochę na wadze. Oczywiście jak to w małżeństwie bywa, gdy jedno się odchudza i trenuje, drugie cierpi razem z nim. Dlatego też nie minęło dużo czasu, gdy zaczął mnie męczyć o to, abym zastąpiła słodke przekąski ich detetycznymi odpowiednikami. Dodatkowo oczekiwał, że zrobię dla niego taką przekąskę, która nasyci go na dłużej i jednocześnie będzie dietetyczna.

Długo się zastanawiałam i ostatecznie mój wybór padł na ciasteczka owsiane zrobione na bazie płatków owsianych. W swoim życiu wypróbowałam już wiele przepisów takie ciasteczka. Ba! Nawet przejrzałam wiele blogów z recepturami, ale żaden przepis nie odpowiadał mi w 100%. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i opracować własną recepturę.

Dlaczego moje ciasteczka są najlepsze? Bo zmodyfikowałam przepis ze starej książki kucharskiej i dla lepszego smaku dodałam słodkie rodzynki. Jeżeli mi nie wierzycie na słowo sami spróbujcie je przygotować, bo robi się je naprawdę szybko i prosto. Gwarantuję, że się nie zawiedziecie.

Składniki na 20 ciasteczek:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1-2 jaja
  • aromat migdałowy
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 100 g rodzynków

 Ciasteczka owsiane – sposób przygotowania

Aby przygotować  ciasteczka owsiane należy utrzeć masło na puszystą masę, dodać jaja i cukier, dalej ucierać do ujednolicenia masy.

Następnie dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia oraz rodzynki. Rodzynki czasami zastępuję suszoną żórawiną. Zależy od tego co akurat mam w spiżarni, lub na co mam ochotę. Całość dokładnie mieszamy.

Ręką formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Ja na mojej blasze umieściłam wszystkie ciasteczka, ale podczas pieczenia bardzo urosły i przykleiły się do siebie. Z odklejeniem nie było problemu: po prostu poczekałam aż ostygną i przy pomocy łopatki kolejno je zdjęłam z blachy.

ciastka owsiane z rodzynkami

Piec w temp.180 st. C do rumianego koloru.

ciasteczka owsiane z rodzynkami

Moje ciasteczka owsiane, gdy już były gotowe dałam do spróbowania domowemu testerowi, tj. mojemu mężowi, a później także rodzicom i przyjaciołom. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że smakują i wyglądają podobnie jak reklamowane w telewizji batoniki typu pełne ziarno.

To co je wyróżnia od kupnych ciasteczek, to naturalny skład bez ulepszaczy i dodatków chemicznych oraz kruchość. Ale najlepszy jest w nich smak, który jest nie do podrobienia i wspomniane wcześniej rodzynki.

ciasteczka owsiane

Napiszcie w komentarzach jak Wam się udały ciasteczka. Jestem bardzo ciekawa wszystkich opini :)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

9 komentarzy

  1. Ania

    23/06/2017 at 10:06

    Nie lubię rodzynek, ale żeby ciastka nie były takie suche dodaję do nich po upieczeniu Śliwellę :)

    Reply

  2. […] Inna wersja ciasteczek, z płatkami osianymi i rodzynkami zaczerpnięta z bloga: www.jakpomasle.pl. […]

    Reply

  3. Emilka

    04/12/2013 at 11:04

    Bardzo prosty przepis, można często do niego wracać bo ciasteczka są przepyszne. Dzięki! :)

    Reply

  4. sunbee

    21/12/2012 at 06:19

    witaj!a czy płatki muszą byc błyskawiczne? czy mogą być te „zwykłe” owsiane?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/01/2013 at 20:26

      Ze zwykłych nie robiłam, ale myślę, że też wyjdą.

      Reply

  5. Ktorakolwiek

    30/10/2012 at 13:09

    Nie „ów” ciasteczka, tylko „owe ciasteczka”, jak już. „Ów” używa się do rodzaju męskiego liczby pojedynczej.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/11/2012 at 19:50

       Dziękuję, już poprawione:)

      Reply

  6. Internautka

    16/08/2012 at 18:31

    dzisiaj robiłam twoje ciasteczka z tego przepisu i wyszły pyszne

    Reply

  7. BeataWr

    16/08/2012 at 09:05

    Pierwsze zdjęcie przekonało mnie, że muszę je zrobić.
    Zabieram się do pieczenia.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …