Home Kuchnia Ciasta Ciasta bez pieczenia – Torcik Królowej

Ciasta bez pieczenia – Torcik Królowej

4 min read
6
0

ciasta bez pieczenia

To już druga propozycja ciasta bez pieczenia z serii „Pomysł na…” od Winiary, którą będę testowała na blogu. W tym miejscu przypominam tym wszystkim, którzy przegapili poprzedni test, że już wcześniej przygotowywałam jabłecznik pod chmurką.

Ciasto jakie dzisiaj zrobię i opiszę nazywa się Torcik Królowej. Nie mam zielonego pojęcia skąd wywodzi się jego nazwa, ale może nawiązuje do jakiegoś innego istniejącego ciasta lub tortu. Cechą charakterustyczną opisywanego ciasta jest krem o smaku ajerkoniaku.

Sam torcik składa się z 3 warstw herbatników przekładanych kremem. Ja w swoim użyłam pełnoziarnistych i wystarczyło mi 1 opakowanie na okrągłą tortownicę. Wierzch torcika dekorujeny pianką przygotowaną na podstawie gotowej saszetki z dodatkiem mleka. Według przepisu na opakowaniu do ciasta należy dodać jedynie rodzynki, ale ja lubię świeże owoce i dlatego pokusiłam się o kawałki banana na wierzch. Świetnie uzupełniają smak ajerkoniakowej masy.

Składniki naszego ciasta bez pieczenia

  • Pomysł na…
  • 400 g herbatników
  • 700 ml mleka
  • 200 g masła (dla mnie to zdecydowanie za dużo i dałam niecałe 100 g)
  • 200 g rodzynek
  • 5 łyżek cukru

Ciasto bez pieczenia – to proste!

Sposób przygotowania tego ciasta bez pieczenia jest bardzo dokładnie (krok po kroku) opisany na opakowaniu. Tak naprawdę to sprowadza się on do wymieszania zawartości poszczególnych torebek z pozostałymi składnikami, czyli mlekiem, masłem i cukrem. Gotową masę przekładamy pomiędzy warstwami herbatników. Górę ciasta dekorujemy pianką i bananami. Volia, gotowe.

torcik królowej winiary

Zalety ciasta bez pieczenia i moje ogólne wrażenia

Ciasto przygotowane na bazie torebki „Pomysł na” jest bardzo smaczne, a przy tym naprawdę łatwe w wykonaniu. Znam wiele osób, które nie potrafią piec albo po prostu bardzo tego nie lubią. Myślę, że taka propozycja od Winiar byłaby dla nich idealnym rozwiązaniem.

Wydaje mi się, że nawet mój mąż Jacek, który nie ma zielonego pojęcia na temat pieczenia ciast i tortów bez trudu poradziłby sobie z przygotowaniem Torcika Królowej. Potrzeba na to 2,5 do 3 godzin i gotowe.

Przede mną jest jeszcze ostatnia propozycja ciasta bez pieczenia od Winiar, a następnie podsumowanie. Śledźcie wpisy na bieżąco.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

6 komentarzy

  1. Epsilon

    28/04/2014 at 16:07

    Strasznie niedobre…

    Reply

  2. Dorota

    23/03/2013 at 14:29

    te masło dodawać do ciepłego budyniu?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/03/2013 at 20:30

      Tak, bo wtedy dobrze się wymiesza (roztopi), a po przełożeniu i schłodzeniu w lodówce masa zastygnie.

      Reply

  3. Guest

    17/02/2013 at 10:59

    Być może dodałeś/dodałaś za dużo masła albo mleka. Trudno powiedzieć jeśli nie było się obecnym przy jego powstawaniu. Nam ciasto wyszło świetnie za pierwszym podejściem.

    Reply

  4. hh

    02/02/2013 at 20:10

    • Jacek Andrzejewski

      17/02/2013 at 11:00

      Być może dodałeś/dodałaś za dużo masła albo mleka. Trudno powiedzieć jeśli nie było się obecnym przy jego powstawaniu. Nam ciasto udało się za pierwszym podejściem i było smaczne.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…