Kuchnia

Chleb Ciabatta z mieszanki Lidl

chleb z mieszanki lidl

 

To moje drugie podejście do mieszanki chlebowej z Lidla. Po raz pierwszy zrobiłam dokładnie jak opisane na opakowaniu, a chlebek wyszedł strasznie twardy i zwyczajnie niesmaczny. Po mniej więcej roku postanowiłam spróbować ponownie i tak oto powstały te oto 2 bochenki oraz 8 bułeczek. I to wszystko z mieszanki za kilka złotych.Składniki:

  • mieszanka chlebowa Ciabatta (Lidl)
  • 900 ml wody
  • łyżka oliwy z oliwek

Moje spostrzeżenia:

  1. Trzeba dodać więcej wody niż w przepisie – ja dodałam prawie 1 l
  2. Ciasto ma być bardzo wolne i mokre – będzie się przyklejać do rąk i miski. Ja, do rozmieszania mieszanki z wodą, użyłam mojego miksera z hakiem do zagniatania ciast.

Wykonanie tak jak na opakowaniu. Należy wymieszać mieszankę chlebową z wodą (ja daję więcej bo 900 ml na 1 kg mieszanki) i łyżką oliwy z oliwek, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do form wysmarowanych tłuszczem. Wierzch chlebów wygładzić dłonią zmoczoną w wodzie. Ja dodatkowo posypałam formę i wierzch pieczywa kminkiem i sezamem.

Chlebek piec według informacji na opakowaniu, do zrumienienia.

Bułeczki ciabatta wyszły nieplanowane, ponieważ moje foremki keksówki były za małe do pomieszczenia takiej ilości ciasta chlebowego.

Na koniec muszę powiedzieć, że domowy chleb jest dziecinnie prosty, a taka gotowa mieszanka idealna dla osób zaczynających kulinarną przygodę z domowym wyrobem pieczywa. Dla mnie osobiście chleb wyszedł smaczny, ale smak i konsystencja bardziej mi pasowała do bułeczek które zrobiłam, chociaż ciabatta podawana w sieci restauracji Sphinx jest zupełnie inna. Podsumowując chleb pyszny, a bułki jeszcze lepsze.

 

5 Comments

5 Comments

  1. Ola

    24/11/2013 at 22:15

    Na przepisie na opakowaniu jest podane na pol opakowania 360 ml wody i 1 lyzka oliwy, moze Pani zrobila z calej paczki i dlatego nie wyszlo za pierwszym razem? Ja dzis robilam, balam sie ze wyjdzie niedobre bo zanim przelozylam do formy wydaje mi sie ze ciasto prawie w ogole nie wyroslo, dopiero po przelozeniu kolejne 45 minut bylo ok. Upieklam i jest wporzadku:) Nigdy nie pieklam chleba wczesniej takze jestem zadowolona z efektu i nakladu pracy :D

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/11/2013 at 23:38

      Czasem zdarza się, że wszystko zrobimy dobrze, a ciasto nie wyjdzie jak powinno. W każdym razie za drugim razem chlebek wyszedł i też byłam zadowolona. Na pewno jeszcze skorzystam z mieszanki.
      Pozdrawiam :)

  2. Michalina A. S.

    22/03/2013 at 19:51

    A mnie przeraził trochę skłąd tej mieszaknki – ponadprogramowa chemia. I jakoś to co mi wyszło nie przypominało ciabatty ;) :P

    • jakpomasle

      jakpomasle

      24/03/2013 at 20:38

      Chlebek nam smakował, zwłaszcza bułeczki. Masz rację, ciabatta trochę inaczej smakuje, ale jak na produkt instant to byłam zadowolona.

  3. Klaudia Sroczyńska

    22/06/2012 at 10:12

    i takie to proste, super:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top