Home Kuchnia Danie główne Calzone z cukinią

Calzone z cukinią

2 min read
2
0
Calzone z cukinią

Inspiracją do przygotowania Calzone był przepis na stronie sklepu Lidl. Pomysł był spontaniczny, dlatego Calzone zrobiłam z tego co akurat miałam w lodówce.

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  •  20 g drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  •  ok. 115 ml oliwy z oliwek Primadonna
  • sól
  • szczypta oregano

Farsz:

  • 2 pomidory
  • pół zielonej cukinii
  • mała zielone papryka
  • połowa puszki kukurydzy
  • 100 g szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • oregano
  • pieprz

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 200 ml letniej wody. Zagnieść z mąką, 80-100 ml oliwy i solą na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Farsz: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Szynkę drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w krążki i podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż będzie miękka, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mozzarellę osączyć i grubo zetrzeć na tarce. Przygotowane składniki wymieszać z oregano, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto dobrze rozgnieść, podzielić na cztery części i rozwałkować na odrobinie mąki na okrągłe placki (każdy o średnicy ok. 25 cm). Na każdej połówce ciasta ułożyć jedną czwartą farszu. Ciasto złożyć, brzegi dobrze skleić. Ułożyć na wyłożonych pergaminem blachach i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C z obiegiem przez ok. 25 minut.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

2 komentarze

  1. WSIEFBT

    27/08/2012 at 09:12

    spontaniczne pomysły są najlepsze :) wygląda bosko, tak kolorowo za sprawą składników. 

    Reply

  2. Gosiaz 15 1996

    22/08/2012 at 18:28

    mm fajny pomysł:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …