Home Kuchnia Bułeczki z otrębami

Bułeczki z otrębami

2 min read
2
0

Coraz częściej nie podoba mi się pieczywo ze sklepu. Ciemne pieczywo w większości jest farbowane karmelem. Ma lekko orzechowy kolor. Pieczywo z mąki z pełnego przemiału wygląda zupełnie inaczej. Wiele osób zastanawia się dlaczego ciemne pieczywo jest tak masowo fałszowane? Otóż chleb biały jest bardziej pożądany przez konsumentów, a ciemne pieczywo lepiej jak zawiera mało cząsteczek z łuski ziarna (z powodu wchodzenia między zęby). Ot, mamy co mamy. Na szczęście w domowym zaciszu można wyprodukować takie pieczywo jak nam się żywnie podoba. Ja upiekłam bułeczki śniadaniowe z otrębami.

Składniki na 15 małych podłużnych bułeczek:

  • 3 szklanki mąki pszennej około 750 g
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłej wody i ciepłego mleka ( po 125ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml oleju

Mleko wymieszać z wodą i rozpuścić w nim drożdże, cukier, sól. Do mąki dodać otręby i powoli wlewać płynne składniki (olej też) i zagniatać ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić aby lekko wyrosło (około 15 minut). Po tym czasie ponownie wymieszać i znów odstawić aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta „urywać” kawałki i formować bułeczki.

Blachę posmarować tłuszczem i układać na niej bułeczki. Przed włożeniem blachy do piekarnika, przykryć bułeczki i odstawić na 15 minut aby wyrosły przed pieczeniem, następnie wstawić na 20 minut w 200 stopniach C. Ja, swoje bułeczki posypałam sezamem.

  • BUŁECZKI CYNAMONOWE

    Zrobiłam cynamonowe bułeczki. Zdjęcia krok po kroku :)

    Mamy już połowę listopada i piękną polską jesień. W ogrodzie wszystko już zrobione, zabezp…
  • Buchty z powidłami z renkold

    Od jakiegoś czasu chodziły za mną buchty i już miałam zabierać się za pieczenie placka ze …
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

2 komentarze

  1. Monika Owczarska

    15/01/2013 at 18:54

    czy jeśli dodam otręby owsiane zamiast pszennych to coś się stanie ?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/01/2013 at 21:14

      Oczywiście, że mogą być.Na pewno będą pyszne!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…