Ciasta

Babka drożdżowa Wielkanocna

Już niedługo będziemy przeżywać święta Wielkiejnocy. W ubiegłym roku nie publikowałam prawie żadnych potraw związanych z tymi świętami. W tym roku postaram się wypróbować więcej przepisów. Ba! Nawet postarałam się przygotować specjalną zakładkę w menu pt: „Wielkanoc”. Blog się rozrasta, a to przekłada się na większą sumienność w jego prowadzeniu.

babka drożdżowa

Już niedługo będziemy przeżywać święta Wielkiejnocy. W ubiegłym roku nie publikowałam prawie żadnych potraw związanych z tymi świętami. W tym roku postaram się wypróbować więcej przepisów. Ba! Nawet postarałam się przygotować specjalną zakładkę w menu pt: „Wielkanoc”. Blog się rozrasta, a to przekłada się na większą sumienność w jego prowadzeniu.

Opisywania dzisiaj babka drożdżowa przygotowana została według przepisu siostry Anastazji (143 przysmaki). Gorąco polecam pozycje Siostry Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, która od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Za swoje zasługi otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Bez wahania sięgam po przepisy z książek Siostry. Nie wiem jak to się dzieję, ale dania i ciasta opisane przez s. Anastazję zawsze mi się udają.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • rodzynki (moja wersja jest bez rodzynek)
  • sól

Babka drożdżowa – sposób przygotowania

Z drożdży, jednej łyżki cukru i odrobiny mleka zarobić rozczyn. Gdy lekko podrośnie dodajemy go do pozostałych składników i dokładnie zagniatamy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aż podrośnie i znów wyrobić.

Gdy ponownie podrośnie przełożyć do dużej formy do połowy wysokości. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Doskonale sprawdza się piekarnik nagrzany do minimalnej temperatury. Babka powinna podwoić swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać i wstawić do niego babkę. Piec 40 minut w temperaturze około 180° C. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

babka drożdżowa

I już! Wielkanocna babka drożdżowa jest gotowa. Nie po raz pierwszy przygotowywałam babkę wg przepisu Siostry Anastazji i zawsze wychodzi tak samo dobra i smaczna. Na pewno pojawi się na moim wielkanocnym stole.

 

Przepisy Siostry Anastazji

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top