Home Kuchnia Ciasta Babka drożdżowa Wielkanocna

Babka drożdżowa Wielkanocna

3 min read
0
0

babka drożdżowa

Już niedługo będziemy przeżywać święta Wielkiejnocy. W ubiegłym roku nie publikowałam prawie żadnych potraw związanych z tymi świętami. W tym roku postaram się wypróbować więcej przepisów. Ba! Nawet postarałam się przygotować specjalną zakładkę w menu pt: „Wielkanoc”. Blog się rozrasta, a to przekłada się na większą sumienność w jego prowadzeniu.

Opisywania dzisiaj babka drożdżowa przygotowana została według przepisu siostry Anastazji (143 przysmaki). Gorąco polecam pozycje Siostry Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, która od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Za swoje zasługi otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Bez wahania sięgam po przepisy z książek Siostry. Nie wiem jak to się dzieję, ale dania i ciasta opisane przez s. Anastazję zawsze mi się udają.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • rodzynki (moja wersja jest bez rodzynek)
  • sól

Babka drożdżowa – sposób przygotowania

Z drożdży, jednej łyżki cukru i odrobiny mleka zarobić rozczyn. Gdy lekko podrośnie dodajemy go do pozostałych składników i dokładnie zagniatamy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aż podrośnie i znów wyrobić.

Gdy ponownie podrośnie przełożyć do dużej formy do połowy wysokości. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Doskonale sprawdza się piekarnik nagrzany do minimalnej temperatury. Babka powinna podwoić swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać i wstawić do niego babkę. Piec 40 minut w temperaturze około 180° C. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

babka drożdżowa

I już! Wielkanocna babka drożdżowa jest gotowa. Nie po raz pierwszy przygotowywałam babkę wg przepisu Siostry Anastazji i zawsze wychodzi tak samo dobra i smaczna. Na pewno pojawi się na moim wielkanocnym stole.

 

Przepisy Siostry Anastazji

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …