Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Młoda kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem koperku bardzo kojarzy się z wczesną wiosną. Myślę, że to dla wielu również powrót do smaków dzieciństwa. W moim przypadku jest to połowicznie, ale jakby nie było, oboje z Jackiem lubimy tę potrawę.
Jest wiele receptur na przygotowanie kapusty, ale nam najbardziej smakuje wersja z dodatkiem śmietany i smażonej cebulki.

młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Młoda kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem koperku bardzo kojarzy się z wczesną wiosną. Myślę, że to dla wielu również powrót do smaków dzieciństwa. W moim przypadku jest to połowicznie, ale jakby nie było, oboje z Jackiem lubimy tę potrawę.
Jest wiele receptur na przygotowanie kapusty, ale nam najbardziej smakuje wersja  z dodatkiem śmietany i smażonej cebulki.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól

Kapustę obieramy ze zbędnych liści, kroimy na pół, wycinamy głąb i szatkujemy. Jeśli nie macie robota, kapustę można zetrzeć na tarce.

Cebulę obrać i podsmażyć na maśle. Ja od razu robię to w dużym garnku, bo do cebuli trzeba dołożyć kapustę. Dokładnie wymieszać i dusić około 10 minut, aż zmięknie. W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką i dodać do garnka. Zagotować. Posolić do maku, dodać koperek i podawać. Można jeść samą, albo jako dodatek do obiadu.

młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

3 myśli na temat “Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem”

  1. Uwielbiam taką kapustę. Wszyscy w domu ją uwielbiają. Polecam również do grillowej kiełbaski
    (dzięki za radę w szyciu spódnicy maxi – jeszcze w wersji roboczej)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.