Makaron domowy jajeczny – prosty przepis

domowy makaron

Dziś będzie przepis na makaron domowy jajeczny, niezastąpony składnik rosołu. Taki domowy makaron smakuje nieporównywalnie lepiej, niż makaron ze sklepu. Gdy myślę „makaron domowy”, to pierwsze skojarzenia jakie mi przychodzą do głowy związane są z moją Mamą i Babcią. Moja Mama co roku na wigilię przygotowywała kluski z makiem, których nieodłącznym składnikiem był właśnie własnoręcznie zrobiony domowy makaron. Natomiast moja świętej pamięci Babcia w każdą niedzielę podawała na obiad rosół, w którym nie mogło zabraknąć domowego makaronu.

Obecnie w sklepach mamy ogromny wybór makaronów wszelkiego typu. Mimo tej obfitości, w naszej rodzinie nie podajemy opisanych wyżej potraw z udziałem gotowych makaronów kupowanych w sklepach. Smak domowych kluseczków jest niepowtarzalny i nie wyobrażam sobie, że mogłabym je zastąpić kupnym zamiennikiem, nawet od najlepszych producentów. W tym konkretnym przypadku, jak widać, tradycja wygrywa z wygodą i nowoczesnością.

makaron domowy

Wspominając dawne czasy, bliskie mi osoby i związane z nimi wydarzenia, nabrałam ochoty na rosół, którego nieodzownym składnikiem jest zawsze makaron domowy. W mojej rodzinie rosół zawsze zawierał w sobie domowy makaron, którego smak jest nieporównywalnie lepszy makaronu, który kupujemy w sklepach.

Jeżeli obawiacie się, że zrobienie domowego makaronu jest trudne oraz wymaga wiele czasu i wysiłku, to od razu mówię, że jesteście w błędzie. W istocie przygotowanie takiego makaronu jest bardzo proste.

Składniki do przygotowania makaronu

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody

Robimy makaron domowy

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić jedno jajko, a następnie wlać odrobinę wody. Każde ciasto, które trzeba zagnieść zaczynam od wymieszania/zarobienie widelcem, kiedy główne składniki są mokre, lepkie i najchętniej przyklejają się do ręki.

Po wymieszaniu całości widelcem wyrabiam ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i elastyczne.

Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na kilka cienkich placków i pozostawienie ich na kilkanaście minut w celu podsuszenia.

Następnie płaty ciasta nalezy pokroić na szerokie prostokąty, zwinąć jak roladę i ukośnie siekać nożem. Kluseczki po wykrojeniu są ze spobą posklejane i trzeba je od siebie oddzielić. Jarobię to lewą ręką, a nożem w prawej lekko podrzucam makaron do góry.

Nie wolno zapominać o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ lubi się ono przyklejać do wszystkiego.

Posiekane kluseczki trzeba jeszcze raz trochę podsuszyć, aby zrobiły się bardziej zwarte. Gotowy makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju.

rosół z domowym makaronem

 

Napiszcie w komentarzach z czym Wam się kojarzy makaron domowy :)

 

 

Dodaj komentarz