Łosoś w sosie cytrynowym

 

Bohaterem dzisiejszego przepisu jest ryba. Ryba nie taka pierwsza lepsza bo będzie to łosoś. Jest to ryba niskokaloryczna, a przy tym bogata w nienasycone kwasy tuszowe omega – 3, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Oprócz tego zawiera pełnowartościowe białko, minerały (magnez, fosfor oraz selen) i witaminy z grupy B i niacynę.

Ryby warto jeść jak najczęściej. Są nie tylko zdrowsze od czerwonego mięsa, ale również bardzo smaczne. Potwierdza to całe mnóstwo różnych przepisów z ich udziałem. Dzisiejszy przepis ma swoje źródło w książce z 1982 roku autorstwa p. Mieczysłwa Łazarka pt.: „Dania rybne”.

Składniki:

  • łosoś pokrojony w dzwonki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżki masła
  • szklanka rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • olej do smażenia
  • łyżeczka cukru
  • 100 g śmietany
  • sól

Dzwonki łososia posolić, posypać mąką i usmażyć na oleju.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać rosół i mieszać, aby nie powstały grudki. Sos zagotować. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę wody. Po chwili dodać cukier, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól. Część cytryny można pokroić w plasterki i dodać do sosu. Na końcu wyłączyć gaz i dodać śmietanę. Usmażonego łososia polać sosem. Podawać z ryżem na sypko.

łosoś w sosie cytrynowym

Bon Apetit!

Dodaj komentarz