Home Kuchnia Zupy Przepis na chłodnik z botwiny

Przepis na chłodnik z botwiny

3 min read
3
0
chłodnik z botwinki

Dziś na obiad jest chłodnik. W takie upały nie mam siły, ani gotować, ani jeść nic innego jak właśnie chłodnik z botwinki. Tę wyjątkową zupę przygotowuje się na bazie jogurtu naturalnego i kefiru. Jacek określił to jako sałatka, aniżeli zupa i trochę w tym racji ma. Zupa kojarzy się bardziej z wywarem i gotowaniem, a chłodnik to już inna historia. Dopełnieniem smaku okazały się ugotowane buraczki, które dodałam oprócz botwinki.

Aby zrobić chłodnik z botwinki potrzebujesz:

  • pęczek botwinki
  • 2-3 buraki
  • ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • 400 ml kefiru
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

chłodnik z botwinki

Oto mój prosty przepis na chłodnik z botwinki

1. Oczywiście zacznij od obrania buraków. ;)

2. Następnie buraki pokrój na drobne kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody.

3. Botwinkę oczyść, pokrój i dodaj pod koniec gotowania buraków, aby zmiękła.

4. Ugotowane warzywa należy przecedzić, ostudzić i przełożyć do miski.

5. Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek posiekaj na kawałki. Natomiast ogórka obierz i przekrój wzdłuż na 4 części. Wytnij ze środka gniazdka nasienne i pokrój na plasterki.

6. Warzywa zalej jogurtem i kefirem.

7. Posól do smaku, dodaj pieprz i wymieszaj całość.

Wskazówka: Przed podaniem chłodnik można… schłodzić. Ale jeśli nie potrafisz się oprzeć, to oczywiście można jeść go od razu. :)

A Tobie z czym kojarzy się chłodnik? Był podawany u Ciebie w domu? Koniecznie wypróbuj mój przepis na chłodnik z botwiny i napisz, jak smakowało! :)

chłodnik z botwinki

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Zupy

3 komentarze

  1. […] lecie nie zapominamy o zupach, chociaż najczęściej jadamy ulubiony chłodnik z botwiny (przepis). Próbujemy też innych smaków, a tym razem wypróbowałam przepis na zupę krem z selera z […]

    Reply

  2. nathaliae

    12/06/2014 at 20:37

    Mnie chłodnik kojarzy się zupełnie czymś innym ;)
    Moja mama robiła go zawsze ze świeżego ogórka, rzodkiewki, dużej ilości szczypioru, zalewało to wszystko śmietaną 18 % wymieszaną pół na pół z wodą, dodawała do tego ocet do smaku oraz pieprz i sól… Podawała to z ziemniaczkami, choć mało kiedy cała porcja dotrwała do obiadu. Mmmm, pycha ! Stanowczo smak dzieciństwa ;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/06/2014 at 20:54

      U mnie nie podawało się chłodnika, ale od zawsze hurtowo jadałam mizerię, rzodkiewkę, szczypior i śmietanę, do tego młode ziemniaki oraz/lub sałatę. Prawie jak chłodnik ;)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…