Home Kuchnia Zupa z liści rzodkiewek

Zupa z liści rzodkiewek

1 min read
3
0

zupa z rzodkiewką

Tym razem na blogu zupa z liśćmi rzodkiewek lub jak kto woli zupa rzodkiewkowa. Pomysł i przepis pochodzi gazety. Przyznaję, że prasa kobieca może być inspiracją na obiad. Zupa bardzo mi smakowała, Jackowi trochę mniej, chociaż jadł ją dwa razy.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • słodka papryka w proszku
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 18 % (do zup)
  • 2 łyżki masła
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 70 g ryżu

Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Bulion podgrzać, dodać warzywa i gotować 20 minut. Dodać ryż, gotować, a co jakiś czas zamieszać. Liście rzodkiewek dokładnie umyć, posiekać. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Do zarumienionej cebulki dodać liście i chwilę podgrzewać. Dodać do bulionu i wymieszać. Śmietanę wymieszać w szklance z odrobiną zupy. W ten sposób śmietaną łatwiej się rozmiesza z gorącą zupą. Dodać śmietanę do zupy, wymieszać i nie gotować. Do smaku dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Zpę dokładnie wymieszać, podawać z posiekana rzodkiewką.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

3 komentarze

  1. Halina Andrałojć

    28/05/2013 at 20:48

    Ja uwielbiam zupy,kremy,sałatki z liści rzodkiewki,a nawet kładę sobie na kanapkę zamiast np.sałaty.Robię z niej dipy do twarogu,mini gołąbków,zawijanych w liść winogrona.Po prostu zuzywam a nie wyrzucam.W liściach jest więcej witamin niz w bulwie.Polecam wszystkim spróbować,a będziecie zachwyceni tym smakiem i aromatem jaki się wytwarza.Smacznego.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      31/05/2013 at 15:19

      Ma Pani rację. Pierwszy raz robiłam taką zupę i bardzo nam smakowała. Przede wszystkim ma zupełnie inny smak i oczywiście jest zdrowsza. Pozdrawiam

      Reply

  2. Halina Andrałojć

    28/05/2013 at 20:48

    Ja uwielbiam zupy,kremy,sałatki z liści rzodkiewki,a nawet kładę sobie na kanapkę zamiast np.sałaty.Robię z niej dipy do twarogu,mini gołąbków,zawijanych w liść winogrona.Po prostu zuzywam a nie wyrzucam.W liściach jest więcej witamin niz w bulwie.Polecam wszystkim spróbować,a będziecie zachwyceni tym smakiem i aromatem jaki się wytwarza.Smacznego.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…