Kuchnia

Zupa z liści rzodkiewek

zupa z rzodkiewką

Tym razem na blogu zupa z liśćmi rzodkiewek lub jak kto woli zupa rzodkiewkowa. Pomysł i przepis pochodzi gazety. Przyznaję, że prasa kobieca może być inspiracją na obiad. Zupa bardzo mi smakowała, Jackowi trochę mniej, chociaż jadł ją dwa razy.

zupa z rzodkiewką

Tym razem na blogu zupa z liśćmi rzodkiewek lub jak kto woli zupa rzodkiewkowa. Pomysł i przepis pochodzi gazety. Przyznaję, że prasa kobieca może być inspiracją na obiad. Zupa bardzo mi smakowała, Jackowi trochę mniej, chociaż jadł ją dwa razy.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • słodka papryka w proszku
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 18 % (do zup)
  • 2 łyżki masła
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 70 g ryżu

Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Bulion podgrzać, dodać warzywa i gotować 20 minut. Dodać ryż, gotować, a co jakiś czas zamieszać. Liście rzodkiewek dokładnie umyć, posiekać. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Do zarumienionej cebulki dodać liście i chwilę podgrzewać. Dodać do bulionu i wymieszać. Śmietanę wymieszać w szklance z odrobiną zupy. W ten sposób śmietaną łatwiej się rozmiesza z gorącą zupą. Dodać śmietanę do zupy, wymieszać i nie gotować. Do smaku dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Zpę dokładnie wymieszać, podawać z posiekana rzodkiewką.

3 Comments

3 Comments

  1. Halina Andrałojć

    28/05/2013 at 20:48

    Ja uwielbiam zupy,kremy,sałatki z liści rzodkiewki,a nawet kładę sobie na kanapkę zamiast np.sałaty.Robię z niej dipy do twarogu,mini gołąbków,zawijanych w liść winogrona.Po prostu zuzywam a nie wyrzucam.W liściach jest więcej witamin niz w bulwie.Polecam wszystkim spróbować,a będziecie zachwyceni tym smakiem i aromatem jaki się wytwarza.Smacznego.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      31/05/2013 at 15:19

      Ma Pani rację. Pierwszy raz robiłam taką zupę i bardzo nam smakowała. Przede wszystkim ma zupełnie inny smak i oczywiście jest zdrowsza. Pozdrawiam

  2. Halina Andrałojć

    28/05/2013 at 20:48

    Ja uwielbiam zupy,kremy,sałatki z liści rzodkiewki,a nawet kładę sobie na kanapkę zamiast np.sałaty.Robię z niej dipy do twarogu,mini gołąbków,zawijanych w liść winogrona.Po prostu zuzywam a nie wyrzucam.W liściach jest więcej witamin niz w bulwie.Polecam wszystkim spróbować,a będziecie zachwyceni tym smakiem i aromatem jaki się wytwarza.Smacznego.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top