Home Kuchnia Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

3 min read
2
0
zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

Nigdy nie gotowałam zupy z soczewicy. W moim domu czasem gościły tylko pierogi z tym składnikiem. Ogólnie rzecz mówiąc, soczewica i ja tolerowałyśmy się i nie było między nami chemii ani namiętności. Ot, wiedziałam o jej istnieniu oraz to, że musi być zdrowa i od czasu do czasu warto włączyć ją do naszego menu. Dla głodnych wiedzy, poniżej tabela wartości odżywczych soczewicy jadalnej.

Soczewica jadalna
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Składniki pokarmowe Witaminy Składniki mineralne
woda 11,2 g witamina A 25 mg magnez 100 mg
energia 330 kcal witamina B1 0,5 mg fosfor 450 mg
błonnik 10,7 g witamina B2 0,2 mg żelazo 9 mg
białko 28 g witamina B6 0,5 mg sód 10 mg
tłuszcze 1,2 g witamina C 6,2 mg wapń 50 mg
węglowodany 57 g witamina PP 2,6 mg potas 900 mg

Źródło: Wikipedia

Inspiracją do przygotowania mojej zupy był przepis w prasie. Zupa jak to zupa – prosta i szybka w przygotowaniu, a dodatek soczewicy syci jak niejeden kawałek mięsa.

Niezbędne składniki

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów
  • 2l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • chili
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Wszystkie te czynności robić od razy w garnku, nie na patelni. Soczewicę opłukać, odcedzić. W przepisie jest odmiana o barwie czerwonej, lecz ja użyłam tej szarej, bo tylko taka była.

Soczewicę dodać do cebuli, po chwili wlać rozgniecione widelcem pomidory z zalewą, koncentrat i przyprawy (zioła dopiero po ugotowaniu). Wlać bulion warzywny.

Zupę zagotować i gotować 30 minut na małym płomieniu. Po ugotowaniu dodać zioła. Podawać z grzankami lub pieczywem.

Na koniec mała prośba do Was. Zaproponujcie proszę inne dania z soczewicą, które Waszym zdaniem warte są wypróbowania. Może jakieś bułeczki, naleśniki, kolejna zupa? :)
zupa z soczewicy

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

2 komentarze

  1. gin

    06/12/2013 at 19:13

    Sama nie mam zbyt wielu doświadczeń z soczewicą, ale widziałam na blogach zupy kremy, które wyglądają niezwykle ciekawie :)
    Twoja zupa podoba mi się bardzo :)

    Reply

  2. ania.m777

    05/12/2013 at 17:31

    Ja ostatnio zaprzyjaźniłam się z żółtą soczewicą. Mmmm… pycha :) Polecam soczewice z suszonymi pomidorami, robiłam ostatnio i muszę przyznać że smak bardzo mnie zaskoczył. Podsyłam link do przepisu: http://zakochajsiewsmakach.blogspot.com/2013/11/soczewica-chodzia-za-mna-juz-od-kilku.html

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…